Širokii Brijeg

Knjiga koja nam je sada potrebna

Frano Vukoja
19.10.2012.
u 12:45

Najviše zbog našega jezika, izvorne hercegovačke ikavice, ali i duha koji je otrgnut od zaborava

Kao što smo i najavljivali, bila je to uistinu posebna promocija jedne knjige. Okupiti na jednom mjestu ljude iz različitih sfera života, ljude iz svijeta politike, kulture, gospodarstva, umjetnosti, estrade, mode, sporta, crkve i medija, i to na promociji jednog literarnog djela, mogu samo veliki i ljudi omiljeni u narodu, kakav jeste jedinstveni i neponovljivi Frano Vukoja. Veličanstvena promocija njegove četvrte knjige i prvoga romana “Jesenje lišće“, održana je u prekrasnom ambijentu širokobriješkog hotela Park, pred više od 200 uzvanika, koji su, ama baš svi, sa smijehom do suza popratili ovaj događaj, što je, priznat ćete, kulturni i društveni presedan.

Kulturni presedan

Oni koji su bili spriječeni doći imaju za čime žaliti, ili biti strpljivi i čekati novi roman i novu promociju ovog, nadasve, sjajnog pisca. U tomu se slažu i njegovi predstavljači, među kojima su bili prof. dr. Antun Lučić, novinar i urednik Radio Splita Mladen Vuković i Predrag Kožul, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg.

- Može nama Frano pričati viceve po cijeli dan, ali on je cijelim svojim djelom pa i s ovim romanom pokazao da je ozbiljan autor. Meni kao izdavaču predstavlja zadovoljstvo što nam se pružila prigoda izdati ovu knjigu koja je sretan spoj Franine i narodne duhovitosti. Ovim romanom oteo je od zaborava duh našega kraja – kazao je Kožul. U Franinom romanu svi likovi su dobri, a poimenice ih ima stotinu. Roman „Jesenje lišće“ opisuje život u hercegovačkom kamenjaru šezdesetih godina prošlog stoljeća. Glavni lik u romanu je student Filip koji je utro put brigadama Hercegovaca koji su otišli na studij u Zagreb. Filip je možda i autorov alter-ego, premda to on neće priznati, ali ni zanijekati. To je, kazao je prof. Lučić, “dramska saga kazivanja s krša”. Ono što krasi ovu knjigu je jezik kojim je ispričana. Hercegovačka ikavica “usisana iz materinjih grudi“ vraćena je iz zaborava zahvaljujući ovom romanu. U sklopu romana čitatelju je na raspolaganju i “Ričnik manje poznatih riči“ koje je na čak 18 stranica priredio jezikoslovac Ante Kraljević.

Moderni ‘Prosjaci i sinovi’


“Ovaj roman će obogatiti dušu onoga tko ga bude čitao“, istaknuo je Mladen Vuković, dodavši kako roman može poslužiti kao sjajan predložak igranoj seriji od 4-5 epizoda, po uzoru na ‘Prosjake i sinove’ Ivana Raosa. Uz to Vuković je Vukoju obradovao informacijom da su njegovi aforizmi, nakon talijanske, uvršteni i u rumunjsku enciklopediju aforizama. Priče iz knjige nadahnuto su i dramaturški lijepo prezentirali glumac Andrija Zeljko i dramska umjetnica i profesorica hrvatske književnosti Maja Lasić. Voditeljica programa bila je Željka Šaravanja, a sve je glazbenim brojevima upotpunio na glasoviru mladi Ante Vukoja, učenik 5. razreda osnovne škole.

“Ovo je knjiga koja nam odavno nije bila potrebna, ali nam sada itekako treba. Najviše zbog jezika“, kazao je na koncu autor Vukoja, odavši još jedanput zahvalnost velikom snijegu koji je ove zime toliko napadao i jednostavno ga je primorao da završi ovo djelo.

„Nema proze bez snijega, kao ni poezije bez proljeća i cvijeća“, zaključio je nenadmašni Vukoja ovu predivnu književnu večer koja će se dugo pamtiti i prepričavati među ljudima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?