K. Gadis predao skulpturu

Grčka za međunarodnu galeriju mira u Mostaru predala skulpturu

31.10.2015.
u 06:15

Fra Iko je prošle godine inicirao da se zvonik crkve, koji je dobio ime "mostarski zvonik mira", preuredi

Grčki veleposlanik u BiH Karolos Gadis je u Sarajevu predao fra Iki Skoki, gvardijanu Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru, skulpturu "Promovirajući mir" koja će sljedeće godine biti izložena u međunarodnoj galeriji mira u Mostaru.

Galerija mira

Fra Iko je prošle godine inicirao da se veliki zvonik franjevačke crkve, koji je dobio ime "mostarski zvonik mira", preuredi s ciljem da u njemu bude smještena međunarodna galerija mira i edukacijski centar, a služit će i kao vidikovac.

- Ideja je da u galeriji iz svake države, koja svoje veleposlanstvo ima u BiH, budu izloženi predmeti poput slike, kipa ili skulpture čija je tema mir. Drago mi je što danas imam čast preuzeti skulpturu čuvenog grčkog skulptora Antonisa Myrodiasa, koja će sigurno krasiti prostor galerije mira, rekao je Feni fra Iko. Njegova ideja o promoviranju mira i pomirenja svidjela se veleposlaniku Grčke u BiH, zahvaljujući kojem je Ministarstvo kulture Grčke otvorilo natjecanje za izbor djela koje će biti darovano međunarodnoj galeriji mira. - O tome je odlučilo znanstveno i umjetničko vijeće Ministarstva te odabralo skulpturu Antonisa Myrodiasa. Ovo je odlična ideja da se promovira i učvrsti mir te je svestrano podržavamo, istaknuo je grčki veleposlanik u BiH Karolos Gadis.

Zvonik mira

Prvo djelo, sliku fra Perice Vidića, galeriji je darovala Hrvatska, a to će uskoro učiniti Češka i Austrija koje su podržale ideju fra Ike.

- Uz kip i sliku stajat će biografija autora te osnovni podaci o državi. Očekujemo da će "mostarski zvonik mira" godišnje posjećivati dvije do tri tisuće stranaca s obzirom i na činjenicu da se nalazi blizu Starog mosta - poručio je gvardijan Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?