'Bhangra' ples iz Punjaba

Izvrsni plesači donijeli dašak Indije u Mostar

BiH; 23.11.15. Mostar;Kosaca,  Diwali,ples, radost BHANGRA DANCE Indija Snimio:Stole Lasic
25.11.2015.
u 06:30

Ples je za indijski narod od velike važnosti Danas 'bhangra' ples i glazba preživljavaju u različitim oblicima i stilovima diljem svijeta - uključujući pop i filmsku glazbu

U izvedbi članova kulturnog društva iz Indije Punjab Cultural Society u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru upriličena je večer tradicionalnog indijskog plesa "bhangra".

U izjavi za medije veleposlanik Indije Rahul Chhabra je kazao kako je riječ o tradicionalnom obliku plesa koji potječe iz sjeverne indijske države Punjab. Po njegovim riječima, riječ je o vrlo živahnom plesu, jednom od najpopularnijih narodnih plesova u Indiji. Izvodi se najčešće u proljeće.

Kulturno blago

"Specifični pokreti 'bhangre' odražavaju običaj u kojem se zemlja obrađivala uz pratnju zvuka bubnja kao dio svečanosti praznika žetve", kazao je veleposlanik Chhabra te je dodao kako je ples za indijski narod jako važan i kako se žitelji Indije trude zaštititi ples kao svoje kulturno blago. Ples i udaranje u bubanj zaživjeli su kao dio svečanosti žetvenog festivala (Vaisakhi). Popularizirali su ga Punjabi umjetnici iz Sikh zajednice, s kojom je i sada "bhangra" povezana.

Danas "bhangra" ples i glazba preživljava u različitim oblicima i stilovima diljem svijeta - uključujući pop i filmsku glazbu, sveučilišna i druga natjecanja pa čak i talent showove. Uz to, tijekom posljednjih trideset godina "bhangra" uživa val popularnosti kako u tradicionalnom obliku, tako i kao spoj sa žanrovima poput hip-hopa, housea i reggaea.

Dok "bhangra" nastavlja biti matica indijske kulture, razumijevanje njezine povijesti i tradicije pomaže da je narodi drugih zemalja još više cijene.

Slab odziv

Večer tradicionalnog indijskog plesa organizirana je kako bi se građani Mostara pobliže upoznali s Indijom s njezinom tradicijom i kulturom. Domaćin gostima iz Indije bila je glavna savjetnica gradonačelnika Mostara Radmila Komadina. No, nažalost ovom događaju nazočio je jako mali broj Mostaraca koji su propustili rijetku prigodu na djelu vidjeti nešto što vjerojatno do sada nisu mogli. Ovo je, inače, bio drugi put da se indijska kultura na ovaj način predstavlja u Mostaru.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?