Promocija pisane riječi

Javno čitanje poezije na sedam lokacija u gradu

pjesnici_nnn_bih_23112015
24.11.2015.
u 06:30

Ovakva inicijativa na javnim mjestima jednoga grada nikada prije nije viđena Performansu su podržali određeni pjesnici i pjesnikinje, esejisti, akademski radnici, studenti, učenici i građani

Književna skupina "Literary Mob" u Mostaru je proteklog vikenda završila sedmodnevni poetski recital kojim je digla svoj glas izgovaranjem stihova pjesnika iz BiH i cijeloga svijeta radi podizanja svijesti o značaju poezije i književnosti općenito, te čitanja, obrazovanja i znanja.

Podizanje svijesti

Svaki dan tijekom Međunarodnog tjedna obrazovanja, od 16. do 22. studenoga, književna skupina je, uz simboličan početak u pet do dvanaest sati, čitala poeziju na brojnim jezicima svijeta na jednoj od sedam odabranih javnih lokacija u gradu, prenosi agencija Fena.

Inicijativu doc. dr. Selme Raljević temeljenu na ideji tzv. Flash Moba, dakle, spontane javne performanse koja, u ovom slučaju, uvodi poeziju u svakodnevni život grada Mostara, podržali su određeni pjesnici i pjesnikinje, esejisti, akademski radnici, studenti i učenici, te građani i građanke različitih profila koji vole poeziju i žele je svima približiti. Neki od njih su Anita Pajević, Mirko Božić, Senka Marić-Šarić, Ivan Šunjić, Irma Marić, Aida Džiho-Šator, Fatima Trbonja, Inga Kotlo, Blagica Bevanda, Jasmina Pošković, Sanella Cero-Boškailo, Nina Zolj, Sanjin Fajić, Aris Čišić, te Valentina Mindoljević i Ljubica Bajo uime Koledža ujedinjenog svijeta (United World College) u Mostaru, kao i učenice i učenici UWC-a iz raznih zemalja svijeta, i mnogi drugi.

Dobar odziv

Također, ideju su podržali i književnici iz drugih gradova Bosne i Hercegovine, poput Faruka Šehića, Feride Duraković i Mirzane Pašić-Kodrić. Sudionici ove nesvakidašnje akcije pozivali su slučajne prolaznike da im se pridruže.

Pojedinci okupljeni preko društvenih mreža približili su poeziju građanima Mostara pjesničkim recitalom ispred Mepas Malla, na trgu Musala, ispred "projektanta", u Fejićevoj ulici, na Rondou, na Starom mostu, te posljednji dan, ispred zgrade Gimnazije.

U Mostaru i BiH ovakva inicijativa i realizacija pjesničkog recitala na javnim mjestima jednoga grada, nikada prije nije viđena pa se organizatori nadaju kako će na ovom primjeru i drugi gradovi BiH, ali i svijeta, slijediti Mostar.

Jedan od važnih ciljeva ovog volonterskog projekta je i isticanje značaja poezije, zapravo književnosti u cjelini ali i humanizma*

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?