Sjećanje na velikana glumišta Ivu Gregurevića u povodu pete godišnjice smrti

Tema 29. filmskog festivala u Orašju “Ivinih pet Zlatnih arena”

08.01.2024.
u 18:10

Navršilo se pet godina od smrti Ive Gregurevića, jednog od najpoznatijih hrvatskih glumaca, gotovo institucije hrvatske filmske, televizijske i kazališne umjetnosti i velikog čovjeka s neizmjernom ljubavlju prema rodnom kraju, svojoj Posavini, Orašju i rodnom mjestu Donja Mahala, piše Večernji list BiH.

Čuvanje uspomena

U cilju očuvanja trajne uspomene na posavsku gromadu od umjetnika u povodu obilježavanja prve godišnjice smrti tog velikana hrvatskog glumišta, početkom 2020. godine na groblju Karaula postavljeno je poprsje na njegovu grobu, posljednjem počivalištu djeteta posavske ravnice Ive Gregurevića, gdje je pokopan na današnji dan, 8. siječnja 2019. godine. Na kraju puta krug se zatvorio, a Ivo vratio tamo otkud je i krenuo, u svoju ravnicu u 67. godini života ispunjenog umjetnošću, ljubavlju, tamburama.

Akademski kipar Ante Jurkić iz Tramošnice uradio je i spomenik u prirodnoj veličini, postavljen u sklopu programa 24. filmskog festivala u parku u Orašju. Nakon Ivine smrti njegov prijatelj i kum, redatelj Branko Schmidt, snimio je i premijerno prikazao u prvim danima 2020. godine dokumentarni film “Prvi do srca – Ivo Gregurević”, ujedno je obilježena i prva godišnjica Ivine smrti. Impozantna monografija na inicijativu glumca Vedrana Mlikote objavljena je 2022., a donosi presjek bogate Gregurevićeve karijere. Najveća ostavština rodnom kraju je filmski festival jer u svojem rodnom kraju Ivo je pokrenuo festival koji je zabilježio čak 28 godina trajanja i predstavlja najstariji festival revijalnog karaktera u BiH - Dani hrvatskog filma “Ivo Gregurević”. O glumačkom putu Ive Gregurevića poznato je gotovo sve, ali ipak ima i nekih neispričanih detalja. Ovaj smo put razgovarali s onima koji su bili od samog početka uz njegov najdraži projekt, filmski festival. Od prvih festivalskih koraka uz Ivu je bio njegov prijatelj, redatelj Dražen Ferenčina, danas ravnatelj Gradskog dramskog kazališta “Gavela” Zagreb.

- U ovo vrijeme, kada se prisjećamo trenutka kada nas je Ivo fizički napustio, moram reći da je on zapravo uvijek tu, u svakom djeliću ovoga prostora uz Savu, koji je tako volio. Njegov festival je nastavljen i mislim da bi time Ivo bio zadovoljan jer i dalje dolazimo, ne samo iz Hrvatske već iz cijele regije - kaže Ferenčina i prisjeća se dana kada je Ivu upoznao. - Od studentskih dana počeo sam druženje s Ivom, a onda je uslijedio dolazak u Orašje na prvi filmski festival kada smo spavali kod Ivine mame u staroj kući... Mnogo emocija i lijepih priča veže me uz Orašje, Ivu, Posavinu. Upečatljiva mi je Ivina rečenica i njegov prepoznatljiv generalski stav kada mi je kazao: “Fec, evo ti tekst, javi se Drci i režiraj tu predstavu”. Tako je nastala naša prva predstava u Orašju “Hamlet u Mrduši Donjoj” pa onda “Hasanaginica”, predstava na koju sam iznimno ponosan, i možda je to jedina amaterska predstava prikazana na daskama HNK Osijek. Naravno, bilo je i prestižnih za nagrada za nju po festivalima. Drago mi je što je u Orašju u međuvremenu obnovljena nova dvorana, Centar kulture “Ivo Gregurević” s idealnim prostorom i za kazališne predstave. To otvara mogućnosti suradnje i s Gavellom, koja je dobila malu scenu. Na repertoaru imamo i manje predstave u smislu broja glumaca i scenografske zahtjevnosti, idealne za ovu orašku dvoranu, pa vjerujem da bi Ivo bio zadovoljan da napredujemo i u tom smislu suradnje, kojoj se baš radujem - kaže Ferenčina. Iako je 28. poglavlje Dana hrvatskog filma “Ivo Gregurević” završeno, već se pripremaju nove skice za ponovno glamurozno festivalsko druženje u Ivinu Orašju. Lokacija susreta filmaša bit će vikendica uz Savu u kojoj su nastajali Ivini festivalski planovi, ali i rađali se novi projekti, gdje su snimane prve klape prvog filma u povijesti Posavine “Put lubenica” i gdje su zapravo druženja glumaca najležernija, neprotokolarna i s puno umjetničkog naboja. Iljo Benković pratio je zahtjevne Ivine festivalske zamisli, što ponekad nije bio nimalo lak posao. Poduzeo se ozbiljna posla da nastavi tamo gdje je Ivo stao. - Pokušavamo nadomjestiti tu prazninu iako je to, zapravo, nemoguće. Ostajemo dosljedni festivalima nakon Ive jer su, prije svega, posvećeni njemu. U svakom novom festivalu on je glavna uloga. Već pripremam scenarij za svečanu akademiju. Radit ćemo temu “Pet Zlatnih arena” za svečanu akademiju jer Ivo je jedini hrvatski glumac koji je dobio pet Zlatnih arena - objašnjava Benković, ravnatelj DHF-a “Ivo Gregurević”.

Potpora Večernjaka

Benković je želio i javno zahvaliti Večernjem listu kao medijskom pokrovitelju manifestacije od gotovo samog početka nastanka festivala. - Urednik Jozo Pavković prepoznao je veličinu Ivina projekta, stvoriti veliki festival u maloj sredini. Podržao je od samog početka našu najveću kulturnu manifestaciju koja promovira Posavinu. Uvijek je pomicao granice medijske prisutnosti festivala kroz središnje tekstove u Večernjem listu i pomicao granice inzistirajući i na posebnom podlistku filmskog festivala u Orašju, u koji je uključivao cijelu novinsku redakciju. Takav medijski angažman zaslužuje javnu pohvalu - zaključuje Benković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?