ŽUPNI URED

U rodnim Grudama Pešorda predstavio Baščansku ploču

02.11.2013.
u 16:00

Baščanska ploča uz autora predstavila je i slovenska književnica I. Cergol

- Biti hrvatski mladi pjesnik 70-ih godina prošlog stoljeća, sve do danas znači biti višeslojno izgrađen prestižući svoje vrijeme i njegovu zbilju, kazao je u uvodu kulturne večeri u župnom uredu u Grudama župnik fra Stanko Pavlović, predstavljajući poznatog i nagrađivanog hrvatskog pjesnika, Gruđanina Milu Pešordu. U svojim Grudama, među svojim prijateljima iz ove župe i općine, autor je predstavio djelo “Baščanska ploča – poema”, koja je dobila književnu nagradu za poeziju Dubravko Horvatić i nagradu Antun Branko Šimić.

- Mile Pešorda bio je i jest aktivan čovjek kulture i domoljublja. Premda je više puta nastupao u našim Grudama, večeras prvi put predstavlja svoje djelo nama domaćim ljudima, ovdje u crkvenom prostoru svetoga Franje koji ga stalno nadahnjuje u njegovim djelima - kazao je fra Stanko zaključivši:

- Često bude tako, da se stigne i vlastitoj kući, i voljenom kraju, stvarajući. Životopis ovog istaknutog profesora, književnika, prevoditelja i nakladnika, te nadasve pjesnika i intelektualca pročitala je voditeljica Franka Bracić podsjetivši na Pešordine rane godine u Grudama, potom u Parizu, pa u Zagrebu u kojemu i danas stvara. Autoru se u Grudama pridružila i Ines Cergol, poznata slovenska književnica koja je ovo vrijedno djelo prevela i na slovenski jezik, te je o njemu održala izlaganje. Posjetitelji su uistinu uživali u Pešordinim pjesmama u kojima su prožete ljudske, kršćanske i domoljubne vrijednosti, nadahnute njegovim uzorom sv. Franjom.

- Sav onaj život koji smo mi ovdje živjeli. Sve to događanje u ljepoti i žalosti, u stradanjima i radovanjima, ovdje u Grudama, to me je podignulo na onu dimenziju doživljaja svijeta koja nužno upućuje i na svetoga Franju Asiškoga i na njegov doživljaj svijeta i čovjeka. On je naš suvremenik kojega svaki pjesnik koji ide u dubinu vlastitoga pjesništva i duhovnosti mora prepoznavati kao svoga uzora, kazao je između ostalog Pešorda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?