RAZGOVORI

Ljubić se u Zagrebu susreo s Kosor i Josipovićem

ljubic
20.03.2012.
u 18:51

Na dva sastanka je zaključeno kako Bosna i Hercegovina mora ubrzati svoj put prema EU-u

Predsjednika HDZ-a 1990 Božu Ljubića, u svojstvu političkoga predstavnika hrvatskoga naroda u BiH i jednoga od čelnika zakonodavne vlasti u BiH, primio je danas u Zagrebu predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.  Razgovarali su o unapređenju suradnje BiH i Hrvatske s ciljem ubrzanoga približavanja BiH Europskoj uniji, u kojoj će Hrvatska dogodine postati i punopravna članica. Naglašena je potreba i intenzivne gospodarske suradnje s obzirom na povezanost dvaju gospodarstava. Kroz suradnju zemalja u regiji nužno je jačati stabilnost na Balkanu bez čega ne može biti ni stabilne Europe. 

Božo Ljubić informirao je predsjednika Josipovića o političkim prilikama u BiH, posebno glede promjene ustava kao posljedice provedbe presude Europskoga suda za ljudska prava. Sugovornici su se složili da je nužno provesti presudu, ali tako da se osiguraju prava nacionalnim manjinama i onima koji se nacionalno ne izjašnjavaju, kao i osigurati istovjetne uvjete za izbor legitimnih predstavka sva tri konstitutivna naroda, posebno s obzirom na neravnopravnu poziciju hrvatskoga naroda. 
Demokratska i stabilna BiH je strateški interes Hrvatske i Hrvatska je zainteresirana za puna ustavna prava naroda i svih građana, što će pridonijeti općoj stabilizaciji. 
Ljubić je informirao predsjednika Josipovića i o potrebitim promjenama Izbornoga zakona pred predstojeće općinske izbore. Istaknuto je da svim građanima BiH koji su tijekom rata i poslije izbjegli iz BiH u Republiku Hrvatsku treba omogućiti da ostvare svoja prava na izborima, bez straha da će izgubiti neko od svojih prava koje imaju sada u Hrvatskoj. 

Također, Ljubić je danas u Hrvatskom saboru razgovarao s potpredsjednicom Sabora i predsjednicom HDZ-a Jadrankom Kosor. Glavna tema razgovora bila je kako unaprijediti suradnju Bosne i Hercegovine i Hrvatske u cilju razvoja ukupnih odnosa dvije države i jačanja stabilnosti u regiji. Istaknuta je i potreba što bržeg ispunjavanja preduvjeta u Bosni i Hercegovini kako bi se ubrzao put u euroatlantske integracije. Pri tome izražena je spremnost da se iskoriste iskustva Republike Hrvatske.

Ljubić informirao je Jadranku Kosor o političkim prilikama u BiH posebno sa stajališta hrvatskoga naroda u BiH i zamolimo da zajednički kroz suradnju političkih stranaka u okviru Europske pučke stranke i u suradnji s drugim političkim faktorima pronađu politička rješenja za Bosnu i Hercegovinu kako bi hrvatski narod izjednačio svoju ustavnu poziciju s druga dva konstitutivna naroda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?