Kriza

Novi investitori u BiH ne dolaze, a stari povlače svoje novce

burza
VL FOTO
11.02.2012.
u 15:38

Igor Gavran, ekonomski stručnjak VTK BiH, smatra da je višegodišnji silazni trend investicija pokazao da u zemlju novi strani investitori ne dolaze, a raniji odlaze

Trend kontinuiranog opadanja stranih ulaganja u Bosnu i Hercegovinu uočljiv je još od 2007. godine. Naime, bilanca 2007. u odnosu na 2008. je pokazala da se priliv stranih investicija u BiH prepolovio s 1,62 milijarde na 701 milijun eura. U 2009. godini je i dalje bilježen snažan pad stranog investiranja, jer su na kraju te godine ukupne investicije iznosile 452 milijuna eura, da bi suma stranih ulaganja na kraju prošle godine iznosila 359 milijuna eura.

Procjene stručnjaka

Prema procjenama domaćih ekonomskih stručnjaka, strane investicije u ovoj godini mogle bi biti na razini prošlogodišnjih.
Igor Gavran, ekonomski stručnjak Vanjskotrgovinske komore BiH, smatra da je višegodišnji silazni trend investicija pokazao da u zemlju novi strani investitori ne dolaze, dok ističe da raniji odlaze. Ukupna vrijednost stranih investicija u BiH srozana je ispod svake razine, a kada usporedimo milijunske investicije u BiH u odnosu na milijarde koje se ulažu u zemlje okruženja jasno je da je stanje stranih ulaganja katastrofalno, naglašava Gavran.

Najviše je investirano u odjel bankarstva, 34,3 posto, a nakon njega slijedi oblast proizvodnje sa 27,8 posto, te trgovina sa 14,6 posto. Međutim, zanimljivi su podaci koje je Agencija za statistiku BiH prezentirala u publikaciji vezanoj za investicije u BiH. Prema tim podacima vrijednost isplata za investicije u stalna sredstva po osnovnim izvorima financiranja, prema djelatnosti investitora iznosi 4,223.240 KM, što predstavlja smanjenje za skoro 8,5 posto u odnosu na ranije godine.

Utrošak za nabavke

Od spomenute vrijednosti koliko je isplaćeno za investicije u 2010. godini, 3,924.365 KM odnosi se na isplate za izvršene radove i nabavke, a 308 tisuća KM za obveze iz ranijih godina. Ostvarene investicije u nova stalna sredstva odnose se na onaj dio sredstava koji je nabavljen neposredno od izvođača građevinskih radova, odnosno proizvođača opreme, odnosno ona investicijska dobra koja još nisu bila predmet kupoprodaje između neposrednih korisnika tih dobara.

U tom kontekstu najveći udio u ostvarenim investicijama u nova stalna sredstva, prema namjeni investicija imala je trgovina ne veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala te predmeta za osobnu uporabu i kućanstvo 16,3 posto, prerađivačka industrija 16,2 posto, građevinarstvo 15,7 posto, proizvodnja i opskrba električnom energijom, plinom i vodom 11 posto, javna uprava i obrana te obvezno socijalno osiguranje 6 posto, poslovanje nekretninama, iznajmljivanje i poslovne usluge 4,5 posto te financijsko posredovanje 4,4 posto.

Padu investicija svakako je pridonijela i loša politička situacija i izostanak uspostave vlasti u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?