Čapljina

‘Obećana zemlja’

Čapljina
07.01.2013.
u 09:46

Prvi korak
prema ostvarivanju zacrtanih planova u gospodarstvu i turizmu

Pred općinom Čapljina su dva kapitalna projekta koji bi u konačnici trebali imati ogroman učinak na gospodarskom i turističkom planu. Radi se o izgradnji gospodarske zone Zvirovići i turističke zone Šurmanci, a koje su dio i ambicioznog Prostornog plana općine Čapljina za razdoblje 2010.-2020.godina. Za oba ova projekta Općinsko je vijeće Čapljina usvojilo odluke o pristupanju izradi takozvanog zoning plana, a što je i prvi korak na putu k ostvarivanju zacrtanih planova u oblasti gospodarstva i turizma.

Razvoj turizma

Već dulji niz godina brojne tvrtke i fizičke osobe javljaju se nadležnim općinskim službama sa zahtjevima za dodjelu zemljišta u cilju izgradnje poslovnih objekata na području Zvirovića. Svi ti zahtjevi i aktivnosti dobili su na snazi najavom izgradnje petlje u Zvirovićima koja će biti i spoj regionalne ceste s budućom autocestom na koridoru Vc. Stoga su se i stvorili uvjeti za pristupanje projektu gospodarske zone Zvirovići preko koje će se Čapljina i uključivati na koridor Vc, a što bi u konačnici trebalo rezultirati pojačanom izgradnjom gospodarskih objekata u ovom dijelu čapljinske općine. Tako mnogi predviđaju da bi Zvirovići mogli postati kao mali gradić, kao što je to bio slučaj s Dugopoljem kod Splita u kojem je sve krenulo s gospodarskom zonom uza samu autocestu. I projekt izgradnje turističke zone Šurmanci trebao bi rezultirati razvojem turizma koji je uz poljoprivredu i osnovna djelatnost razvoja općine Čapljina. I ovdje je izražena veća potražnja privatnih tvrtki i fizičkih osoba za dodjelu zemljišta na području Šurmanaca, a gdje bi se gradili objekti za potrebe turizma. Sve to pojačava činjenica da su Šurmanci na samoj granici s općinom Čitluk i da je zbog blizine Međugorja jako atraktivan prostor za razvoj turizma. Na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća Čapljina razvila se polemika o tome kako će izgradnja ove turističke zone utjecati na samo naselje Šurmance i život mještana. Vijećnik Marinko Falak (HDZ 1990.) je istaknuo kako će strojevi i sama gradnja oštetiti, kako je on rekao, ionako dotrajalu cestovnu infrastrukturu u koju Općina Čapljina posljednjih godina nije ništa ulagala. Na sve to reagirao je čapljinski načelnik dr. Smiljan Vidić ističući kako je općina Čapljina posljednjih godina ulagala u obnovu prometne infrastrukture na području Šurmanaca i kako će ovo naselje imati brojne pogodnosti izgradnjom spomenute turističke zone.

Omogućiti ulaganja

Izgradnjom turističke zone u Šurmancima za očekivati je da će i općina Čapljina imati veliku korist od brojnih hodočasnika koji tijekom godine dolaze u Međugorje i općinu Čitluk, a koji su na samoj granici sa Šurmancima tj. čapljinskom općinom. Izgradnjom objekata za smještaj turista i hodočasnika i općina Čapljina bi mogla biti uključena u taj vjerski turizam koji već dugo “živi” u susjednom Međugorju i općini Čitluk. Stoga iz Općine Čapljina najavljuju kako će svim zainteresiranim investitorima omogućiti uvjete za ulaganja i gradnju turističkih i gospodarskih objekata i u Šurmancima, ali i Zvirovićima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?