Porast vodostaja

Popovo polje pod vodom

Poplava
25.01.2013.
u 10:15

Iz MZ Hutovo su pozvali odgovorne na reakciju te će organizirati prosvjedni skup u nedjelju, 27. siječnja

Popovo polje je ponovno kao more ili veliko jezero. Stotine hektara obradivog zemljišta i brojne plantaže i nasadi voća i povrća su pod vodom dubine i više od deset metara. Mještanima naselja oko Popova polja na potezu od Hutova dalje k Ravnom sve je uništeno. Opet se ponavljaju sve ružne stvari kao i ranijih godina i ponovno se na ovom području bilježe ogromne štete mještanima i poljoprivrednicima. A baš su zbog tih višegodišnjih problema i plavljenja Popova polja ovih dana na nogama i mještani MZ Hutovo koji su uz sve to na izmaku snage pa su za nedjelju najavili i mirni prosvjedni skup. A sve to kako bi se ukazalo na tu višegodišnju nebrigu institucija i onih koji svojim (ne)djelovanjem izravno utječu na sve ove probleme i ogromne štete u ovom dijelu neumskog zaleđa. Zbog tih problema i novih plavljenja Popova polja, a to znači ponavljanje scena iz ranijih godina, mještani Hutova su održali skup i iznijeli nekoliko zaključaka te za nedjelju najavili i veliki i mirni prosvjedni skup. “Za nastalu je štetu najodgovornija EP HZ HB Mostar tj. poslovnica HE Čapljina. Oni nepropuštanjem vode i lošim tehničkim rješenjima izravno utječu na nastale štete te istodobno koristeći vodu s poplavljenih površina dolazi do enormne zarade. Sve ove poplave totalno destimuliraju većinu vlasnika poljoprivrednog zemljišta, a oni koji se odluče na neku sjetvu redovito budu uništeni njihovi usjevi i druge obradive površine. Na žalost, sve ovo znatno i negativno utječe na život u Hutovu i žalosno je da se uništavaju usjevi onih koji tu žele ostati živjeti i raditi, stoji u dopisu mještana Hutova koji su proslijedili načelniku Neuma, EP HZ HB Mostar, HE Čapljina, Vladi HNŽ-a i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede FBiH.

Prosvjedni skup će se održati u nedjelju na lokaciji jezera Vrutak od 14.30 do 16 sati. Rijeka Neretva opasno prijeti da poplavi kuće stanovnika mostarskog naselja Bakijina Luka. Ovo naselje Neretva je plavila u nekoliko navrata. Stanovnici Bakijine Luke su, prema svojim parametrima, utvrdili da se vodostaj Neretve jučer do podneva podigao za metar i pol. Stanovništvo strahuje da im kuće ponovno ne budu poplavljene, jer još svi nisu naplatili štetu nastalu u poplavama prije tri godine. Vodostaj rijeke Save u B. Gradišci porastao je za 24 sata više od 70 cm i dostigao razinu od 620 cm. Sava je do sada potopila njive u nebranjenom dijelu od Orahove do Vrbaške, te u Bok Jankovcu i Mačkovcu. Predsjednik Mjesne zajednice Bok Jankovac Miodrag Račić kaže da je obrambeni nasip u veoma lošem stanju, da već godinama nije saniran i da je ugrožen brojnim klizištima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?