Kultura

Predstavljanje povijesnog albuma orguljske glazbe

orgulje
(v.l)
10.05.2010.
u 11:18

Uz CD, koji je snimljen u tomislavgradskoj bazilici i na kojem se nalazi osam skladbi europskih majstora orguljske glazbe, izdana je i knjižica sa 60 stranica

U utorak, 11. svibnja 2010. godine, u Mostaru će u organizaciji HKD-a Napredak – Glavna podružnica Mostar i u suradnji s Franjevačkim samostanom u Mostaru, u crkvi sv. Petra i Pavla u 19 sati biti održan orguljski koncert Frane Martinčevića te će tim koncertom ujedno biti predstavljen i povijesni, prvi album orguljske glazbe snimljen u Bosni i Hercegovini In Deo Gratias, u izvedi Martinčevića, a u nakladi HKD-a Napredak.

Uz CD, koji je snimljen u tomislavgradskoj bazilici i na kojem se nalazi osam skladbi europskih majstora orguljske glazbe, izdana je i knjižica sa 60 stranica u kojoj se nalaze tekstovi koji govore prvenstveno o franjevcima u Bosni i Hercegovini, budući je album trebao izaći prošle godine kada se obilježavalo 800 godina franjevačkog reda, ali ga iz tehničkih razloga nije bilo moguće završiti.

Knjižica, koja je prepuna fotografija, grafika i slika, donosi i tekstove o kralju Tomislavu, kraljici Katarini Kosača, Kotromanićima, Kosačama, Napretku… kao i skladateljima čija su djela izvedena i snimljena na albumu: Girolamoa Frescobaldia, Louisa – Nicolasa Clérambaulta, Jochanna Sebastiana Bacha i Carla Philippa Emanuela Bacha.

Frano Martinčević vrsni je orguljaš rođen u Kreševu, a koji dana živi i radi na relaciji Norveška – Bosna i Hercegovina.

U svojoj je bogatoj karijeri održao preko 1000 koncerata u 30 zemalja svijeta. Sa zborom dječaka St. Hallvard guttene iz Norveške kao dirigent i umjetnički direktor nastupio je u Vatikanu pred pokojim papom Ivanom Pavlom II. Rad na ovom albumu mu je, kako kaže, bio posebno zadovoljstvo i čast, jer se radi o povijesnom albumu, koji je zapravo puno više od albuma.

Koncert je sinoć održan i u crkvi Presvetog Trojstva u Sarajevu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?