DRAGAN ČOVIĆ:

Prvo dogovor, tek onda o imenima

dragan čović
arhiva VL
25.08.2011.
u 10:28

- Priča o formiranju Vijeća ministara morala bi biti završena u rujnu. Bio sam optimist da će se to dogoditi i do kraja srpnja nakon razgovora s njemačkom administracijom, ali za jedan takav dogovor trebaju nam tri strane - rekao je Čović

Radni dan u državnom Parlamentu jučer su čelnici najjačih stranaka u Federaciji iskoristili za bilateralne razgovore o temi formiranja Vijeća ministara. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović tako se susreo s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem, a ranije je razgovarao s predsjednikom HDZ-a 1990. Božom Ljubićem. - Ideja je da nađemo rješenje ili način kako u konačnici uspostaviti vlast da bude legitimna, da bude odgovor na ono što su glasači tražili prije 11 mjeseci, a s druge strane da bude i učinkovita. Pokušamo pronaći onaj dio stranaka, minimalno njih šest, koje mogu napraviti Vijeće ministara i koje mogu preuzeti odgovornost da se po istom konceptu napravi vlast i na drugim razinama vlasti - izjavio je Čović za Večernji list nakon sastanaka.

Inicijativa iz HNS-a

Izrazio je uvjerenje kako će Božo Ljubić i on u petak, na dan Herceg Bosne, izaći u javnost sa zajedničkim priopćenjem koje će biti početak inicijative stranaka Hrvatskog narodnog sabora za formiranje Vijeća ministara. - Suprotstavit ćemo se onima koji pod plaštom privremene odluke visokog predstavnika djeluju u federalnoj Vladi, koji nastoje dekonstituirati ono malo hrvatske konstitutivnosti koje Hrvati imaju u Federaciji, koji proteklih nekoliko mjeseci imaju za cilj samo osigurati kruh svojoj rodbini, braći i tko zna kome još. Ono što oni rade odnosi se samo na promjene u javnim poduzećima i to je 99 posto njihovih aktivnosti. Kroz ovo oni osiguravaju, uz pomoć hrvatskih marioneta, da Federacija postane isključivo bošnjački entitet, a od Hrvata prave nacionalnu manjinu - poručio je predsjednik HDZ-a BiH. Govoreći o kandidatu za predsjedatelja Vijeća ministara, Čović je rekao kako HDZ BiH više ne želi pričati o tome jer još ne postoji koncepcija Vijeća ministara.

Potreban dogovor

- Prije svega potreban je dogovor o Vijeću ministara. Uz to treba vezati izmjene Izbornog zakona, ustavnih rješenja, uspostavu vlasti na ostalim razinama po istom konceptu. Onda neće biti problem izabrati predsjedatelja Vijeća ministara. Mi više nećemo upasti u zamku da pričamo o predsjedatelju Vijeća ministara, a u suštini nismo dogovorili koncept vlasti. Pokušat ćemo u idućih desetak dana definirati te pozicije. Nedvojbeno je kako ta funkcija pripada HDZ-u BiH i dali smo najkompetentniju osobu za mandatara. Još dvije pozicije pripadaju Hrvatima, srpskom narodu pripadaju četiri pozicije, Bošnjacima tri. To trebamo dogovoriti - zaključio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?