Pogled u prošlost

Ruska Duma poslala tri deputata u nadzor Haaškog tribunala!?

ICTY, haaški sud portal (1)
Zeljko Lukunic/PIXSELL
17.03.2013.
u 11:47

Tribunal manipulira statističkim podacima i neprovjerenim statističko-demografskim konstrukcijama, skrivaju se dokumenti i iskrivljuju činjenice. Sve je prilagođeno unaprijed zadatom ishodu optužnice, a to je okrivljavanje Srbije

Beogradske Večernje novosti donose razgovor s ruskom akademkinjom Jelenom Guskovom i inozemnom članicom SANU, koja objašnjava zašto je ruska Duma poslala tri deputata u nadzor Haapškog tribunala ,a spomenula je i znanstveni skup "Od Nirneberga do Haaga" održanog prije dvije godine u Beogradu na poticaj ruskog veleposlanstva u Beogradu.

- Naš veleposlanik je bio vrlo zabrinut zbog opasne i snažne tendencije revidiranja povijesti na Zapadu. On je upozorio na rast popularnosti nacizma i sve češće pokušaje izjednačavanja odgovornosti Hitlerove Njemačke i Sovjetskog Saveza, odnosno Rusije, za Drugi svjetski rat. Posebno je upozorio na izjednačavanje Nirnberškog suda, gdje se sudilo ideologiji nacizma s Haaškim tribunalom koji revidira povijest i krivicu za sve što se događalo 90-tih svaljuje na Srbe. Na taj način se naknadno opravdava agresija na vašu zemlju.

To je opasan signal i za Ruse, jer kad god sa Zapada krene pohod na Rusiju uvijek se prvo pokušava s uništenjem Srbije. Agresor ne želi samosvjesnu i jaku Srbiju - rekla je akademkinja Jelena Guskova dodajkući kako je sličan znanstveni skup održan i u Moskvi gdje je analiziorajući Haaški tribunal i ocijenjen kao ovisan i pristran. Akademkinja drži kako su suci i tužitelji u Haagu opterećeni predrasudama.

- Tribunal manipulira statističkim podacima i neprovjerenim statističko-demografskim konstrukcijama, skrivaju se dokumenti i iskrivljuju činjenice. Sve je prilagođeno unaprijed zadatom ishodu optužnice, a to je okrivljavanje Srbije. Ako se vlasti u Srbiji ne suprotstave ciljanom stvaranju kompleksa krivice, on će imati katatstrofalan učinak, osobito kod mladih naraštaja - upozorila je ona i pojasnila da je zbog toga Duma odlučila poslati generala, admirala i pukovnika u nadzor Haaškog tribunala, ali čini se, nisu baš najbolje primljeni jer, prvo su dugo morali čekati odobrenje, a i dobili su, umjesto tražena dva dana, po dva sata dnevno s tim da druga dva sata nisu ni iskoristili jer su odobrenje dobili kada su deputati već bili u zrakoplovu za Moskvu. Akademkinja Guskova kaže kako su deputati posjetili Ratka Mladića kojemu tamo sude za genocid i inače, u pritvorskoj jedinici među Srbima je "vladalo ogromno uzbuđenje zbog vijesti o posjetu službenog ruskog izaslanstva".

- Oni su generalu Mladiću, nakon detaljenog pregleda, uručili pisma i poklone. U posljednji trenutak im je zabranjeno unijeti Medalju 70 godina Staljingradske bitke i Medalju Staljina koje je generalu dodjelila Komunistička partije Ruske Federacije - s neskrivenim ponosom kaže akademkinja Jelena Guskova, ali ne navodi što su deputati utvrdili u nadzrou Haaškog tribunala.

>>'Hrvati i Haradinaj oslobođeni jer su imali podršku Zapada

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?