Tribina

Tihić: U BiH od Daytona do sada nikada nije bilo gore

tihic
Stojan Lasić
13.06.2013.
u 09:44

Predsjednik SDA - SDP je ključni generator krize. Oni su izbacili HDZ iz vlasti i sad imamo to što imamo u BiH

Sulejman Tihić, predsjednik SDA bio je gost tribine “Ustavne reforme i nacionalno pitanje u BiH”, koju organizira Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Lider SDA je svoje izlaganje najviše fokusirao na ustavnim promjenama, stavljajući akcent na travanjski paket koji je prema njegovim riječima bio najveća perspektiva za ustavne promjene u BiH.

Travanjski paket

- Travanjski paket je sadržavao rješenja za neka ključna ustavna pitanja u BiH, ali je na žalost odbijen u Parlamentu BiH. Svi koji zagovaraju ustavne promjene moraju biti svjesni da će svi nerealni zahtjevi doživjeti poraz, odnosno očekivati je da će doći i do blokada.

Bošnjaci su za ustavne promjene, Hrvati također, ali oni žele još više ojačati etnički koncept, kazao je Tihić te dodao kako su Srbi protiv ustavnih promjena. - No, bez obzira na sve, moramo se vratiti pregovorima i dijalogu, jer bez toga i kompromisa neće biti ništa od ustavnih promjena, smatra Tihić. Kada je u pitanju promjena Ustava FBiH, konkretno materijala koji je ponudila stručna skupina u vidu 188 amandmana, Tihić je kazao kako je to smo dobar temelj za pokretanje ustavnih promjena, ali da isto tako sadrži niz manjkavosti s kojima se ne slaže.

- Smanjenje broja županija ili njihova podjela na Bošnjačke i Hrvatske ne dolazi u obzir. Mi smo za ukidanje svih županija, a njihove ovlasti bi trebalo prenijeti na lokalnu zajednicu.

Federalna vlast

Također se ne slažemo ni s rješenjima za ustroj Mostara. Grad Mostar, to svima mora biti jasno, on je daytonska kategorija i ne može biti ustrojen kao drugi gradovi, kazao je Tihić. Kada je u pitanju trenutna političko gospodarska kriza u BiH, on je kazao kako u BiH od Daytona na ovamo nikada nije bilo gore. - Nekada se govorilo da su za nefunkcioniranje krive nacionalne stranke. Danas na političkoj sceni u BiH vladaju dvije socijaldemokratske stranke, ali ništa ne funkcionira kako na državnoj tako i na entitetskoj razini, kazao je Tihić. On u SDP-u vidi glavnog generatora te krize. - SDP je ključni generator krize u BiH, a tako i u FBiH. Oni su izbacili HDZ iz vlasti i danas imamo to što imamo, kazao je Tihić. Kada je u pitanju vlast u FBiH, konkretno zbog čega je SDA ostala u vlasti, Tihić je kazao da je razlog bahatost SDP-a i njihovih kadrova koji nisu poštovali Ustav i zakonske regulative. - Oni su mislili da im je samo dovoljan broj ruku, ali nije tako. Imali su zacrtan cilj i policiju da stave pod svoju kontrolu, ali im to nije uspjelo. Eto, zbog toga smo ostali u federalnoj vlasti, kazao je Tihić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?