Umro Franolić

U Londonu umro ugledni hrvatski jezikoslovac Branko Franolić

umro branko franolić
arhiv vl
12.01.2011.
u 11:06

U Londonu je umro poznati hrvatski jezikoslovac i dopisni član HAZU Branko Franolić. Jedan je od najzaslužnijih za promicanje hrvatskog jezika u znanstvenim krugovima Velike Britanije, Francuske, SAD i Kanade.

Nedugo nakon svog dugogodišnjeg londonskog susejda Chrisa Cvijića u Londonu je umro ugledni hrvatski jezikoslovac i dopisni član HAZU Branko Franolić. Rođen je u Rijeci 1925. godine, a 1952. zatražio je i dobio politički azil u Velikoj Britaniji. Anglistiku i amerikanistiku diplomiraoa je na Visokom učilištu Slobodne Europe u Strassbourgu, a doktorirao je na Sorbonni tezom o francuskim posuđenicama u hrvatskom jeziku. Bio je cijenjen u znanstvenim krugovima Velike Britanije, Francuske, SAD i Kanade. Uporno je istraživao i pronalazio hrvatske knjige u knjižnicama Velike Britanije i drugih zemalja te objavljivao knjige o hrvatskom jeziku, Filipu Vezdinu, jezičnoj politici u Jugoslaviji...

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?