SLUČAJ LEUTAR

Ubojice na slobodi, farsa od istrage i dalje traje

leutar
Stojan Lasić
29.03.2012.
u 09:32

Obitelj, prijatelji, hrvatski dužnosnici i predstavnici vlasti obilježili godišnjicu smrti Joze Leutara

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grob pokojnog zamjenika ministra unutarnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine i člana Predsjedništva HDZ-a BiH Joze Leutara jučer je obilježeno 13 godina od njegove tragične smrti. Vijence na grob Joze Leutara položila su izaslanstva Predsjedništva HDZ-a BiH, Županijskog odbora HDZ-a BiH HNŽ-a i Gradskog odbora HDZ-a Bosne i Hercegovine Mostar, a nakon toga u mostarskoj katedrali služena je sveta misa zadušnica za pokojnog Leutara.

Atentat u Sarajevu

Na Jozu Leutara je 16. ožujka 1999. godine izvršen atentat, tako što je pod njegov službeni automobil podmetnuta eksplozivna naprava. Leutar je preminuo dvanaest dana kasnije u Kliničko-bolničkom centru u Sarajevu. Počinitelji i nalogodavci tog zločina još uvijek nisu pronađeni, iako se istraga o ovome ubojstvu vodi već 13 godina. Na još jednu obljetnicu Leutarove smrti sve je manje nade kako će pravda ikada biti zadovoljena, te kako će oni koji su počinili ovaj zločin biti privedeni pred lice pravde. Domaće pravosuđe je u ovom slučaju bilo optužilo skupinu Hrvata, ali pravosudna farsa koja se vodila na kraju je pokazala kako je za cilj samo imala sakriti pravu istinu o ovome događaju. Lažna svjedočenja potplaćenih svjedoka bila su temelj suđenja za ubojstvo Leutara, ali tadašnje sudsko vijeće u ovom predmetu je prepoznalo farsu i oslobodilo sve tada optužene za ubojstvo Joze Leutara. Iako se očekivalo kako će nakon toga biti suđeno ljudima koji su odgovorni za ovo ubojstvo, do toga nikada nije došlo.

Iste najave kao i ranije

I jučer su se mogle čuti izjave kako će zločinci biti otkriveni, te kako nadležne institucije i agencije i dalje rade na ovom slučaju. Ipak, takve najave slušamo već godinama, i to samo na dan atentata i smrti Joze Leutara. Ostatak godine nitko ne spominje ovaj slučaj i tako je već godinama. I na slučaju ubojstva Joze Leutara jasno se vidi kako pravda u Bosni i Hercegovini i dalje ne funkcionira, te kako kriminalci i dalje mogu činiti zločine i proći nekažnjeno. Iako je domaće pravosuđe neuporedivo jače sada nego je to bio slučaj prije 13 godina, ono još uvijek nije dovoljno jako da završi istragu o Leutarovom ubojstvu. Možemo se samo nadati kako iduće godine u isto vrijeme nećemo slušati priče o potrebi otkrivanja zločinaca nego kako će javnost govoriti o suđenju ubojicama i nalogodavcima Leutarovog ubojstva.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Axel
Axel
13:13 29.03.2012.

- malo koje ubojstvo hrvata je razjasnjeno...pa i ona za koje se zna nisu procesuirana...radi se nekim nepoznatim silama. - od Lotara,Kraljevica,policajaca i civila Travnika,...... - dokaz nepostojanja drzave!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?