orašje

Ulaganje od 70 mil. maraka kroz projekt izgradnje autoceste

Cesta
05.09.2013.
u 10:16

Projekti cestovne infrastrukture koji će potaknuti gospodarstvenike koji namjeravaju ulagati u područje su od važnosti kao i politička stabilnost zbog inozemnih ulagača

Posjetom direktora JP Autoceste FBiH stigle su jako dobre informacije za Posavsku županiju i općinu Odžak, jer država BiH kroz izgradnju autoceste na dijelu koridora Vc u našu županiju i općinu Odžak ulaže više od 70 milijuna KM. Dobra je to vijest za sve naše građevinare da se u ovoj velikoj investiciji izbore za svoj dio “kolača”, jer na neki način to je i stimulans gospodarstvu našeg područja. To je jako važno za općinu Odžak da će konačno izaći iz izolacije i dobiti autocestu koja će ih povezati južno sa Sarajevom, a na sjeveru preko mosta na Savi s autocestom Zagreb - Beograd, odnosno s Europom - istaknuo je predsjednik Vlade Posavske županije mr. sc. Marijan Oršolić nakon sastanka u Orašju s direktorom Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar mr. sc. Ensadom Karićem.

Trajanje radova 14 mjeseci

Radove na ovoj dionici izvodit će austrijska tvrtka Strabag s domaćim kompanijama ŽGP Sarajevo i Euroasfalt Sarajevo, potpisivanje ugovora predviđeno je za 12. rujna, a radovi bi započeli 23. rujna. Veliki je to projekt koji znači ulaganje u Posavsku županiju (općinu Odžak) više od 70 milijuna KM. Krak autoceste koji bi trebao povezati koridor Vc od Žepča preko Zavidovića, Banovića, Brčkog do Orašja također je bio temom sastanka u Orašju. Navedeni projekti bi u velikoj mjeri poboljšali stanje prometne infrastrukture, a gospodarstvo Posavske županije još bolje i brže povezali s europskim prometnicama i pravcima prema Jadranu.

- Sastanak s premijerom Posavske županije Marijanom Oršolićem, vezan je uz početak radova na izgradnji autoceste na dionici Svilaj - Odžak. Radovi trebaju početi tijekom mjeseca rujna i s naše strane pripremamo neophodne aktivnosti za početak izgradnje tog dijela koridora Vc. Suradnja s lokalnom zajednicom i vlastima je vrlo bitna i danas smo upoznali gospodina Oršolića s našim planovima o početku radova i što u budućnosti možemo očekivati na polju naše suradnje. Mogu iznijeti najzanimljivije podatke vezane uz ovaj projekt da će se raditi 11 kilometara autoceste, a ukupna vrijednost radova iznosi 61 milijun eura. Osim toga, još 10 milijuna eura je rezervirano u natječajnoj proceduri za izgradnju graničnog prijelaza Svilaj i za izgradnju petlje u Odžaku koja će također biti u našoj nadležnosti - naglasio je direktor Ensad Karić i dodao da će se uz sve ovo raditi šest kilometara lokalnih cesta koje će spajati koridor s cestom M17. Predviđeno je da radovi traju 14 mjeseci, a uskoro očekujemo da će državno ministarstvo i Hrvatske autoceste riješiti pitanje mosta i da će izgradnja tog dijela također početi kako bismo imali cjelinu povezanu s Republikom Hrvatskom.

Tijekom sastanka bilo je također riječi o gradnji tzv. “brze ceste” koja spaja Orašje s Tuzlom - JP Autoceste Federacije BiH preuzelo je izradu projektno-tehničke dokumentacije za čitav ipsilon krak. Dakle, mi projektiramo dionicu Žepče - Tuzla preko Zavidovića, a već je gotova idejna studija za dionicu brze ceste Tuzla - Brčko - Orašje i uskoro bismo trebali pristupiti izradi idejnog projekta, što je osnova za daljnje traženje investitora i za pronalaženje sredstava za početak radova na toj dionici. Teško je procijeniti u kojem razdoblju bi sve moglo biti gotovo, međutim prvi korak je svakako izrada projektno-tehničke dokumentacije i reguliranje odnosa s lokalnom zajednicom kuda ova cesta prolazi - naglasio je Ensad Karić, direktor Javnog Poduzeća Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar

Poticaj za inoulagače

Predsjednik Vlade Posavske županije Oršolić prokomentirao je i projekte ostalih važnih prometnica za Posavsku županiju, gdje je prioritetnija izgradnja autoceste od Odžaka prema Doboju, ali također i krak koji bi trebao povezati koridor Vc od Žepča preko Zavidovića, Banovića Brčkog do Orašja. Iznimno je važno za našu i Tuzlansku županiju, pogotovo za grad Orašje, zato što bismo imali izravnu vezu autocestom do Sarajeva i dalje do mora. U svakom slučaju od iznimne su važnosti ovi projekti cestovne infrastrukture koji će potaknuti gospodarstvenike koji namjeravaju ulagati u ovo područje. Naravno, potrebna je i politička stabilnost zbog inozemnih ulagača koji bi došli u našu zemlju - zaključio je premijer Posavske županije Marijan Oršolić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?