Tko je kriv?

UN-ov izvještaj: Sarin je korišten u napadu kemijskim oružjem

Ban ki-moon
Reuters/PIXSELL
16.09.2013.
u 16:36

U tekstu koji se mogao pročitati sa naslovnice izvještaja, koja se vidjela na fotografiji, a koji će kasnije biti objavljen, nije stajalo tko je kriv za kemijski napad.

Postoje "uvjerljivi dokazi" da je plin sarin korišten u raketnim napadima u sirijskom glavnom gradu Damasku prošlog mjeseca, stoji u UN-ovom izvještaju koji će biti objavljen kasnije danas, piše BBC.

U tekstu koji se mogao pročitati sa naslovnice izvještaja, koja se vidjela na fotografiji, a koji će kasnije biti objavljen, nije stajalo tko je kriv za kemijski napad, vladajući režim predsjednika Bashara al-Assada ili sirijski pobunjenici.

Istraživali 14 kemijskih napada

Tekst naslovnice mogao se vidjeti na fotografiji na kojoj glavni istražitelj za kemijsko oružje UN-a Ake Sellstrom predaje izvještaj glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu. "Kemijski, medicinski i uzorci koje smo prikupili u okolišu pružaju jasne i uvjerljive dokaze da se u raketama zemlja-zemlja nalazio sarin i da je korišten u predgrađu Damaska Ghoua" 21. kolovoza.

Ranije je šef UN-ove Istražne komisije za Siriju, Paulo Pinheiro, rekao da je komisija istraživala 14 navodnih kemijskih napada od kada su počeli nadgledati kršenje ljudskih prava u Siriji u rujnu 2011. godine. Pinheiro je rekao da istražitelji još ne znaju tko je kriv za napade te da čekaju detalje iz današnjeg izvještaja. Rekao je da komisija vjeruje da su i Assadova vlada i pobunjenici odgovorni za ratne zločine, ali da je samo režim počinio zločine protiv čovječnosti. Komisija upozorava da se u Siriji i dalje događaju ratni zločini, uključujući i masovna smaknuća, silovanja i mučenja.

>>Rusija i SAD postigle dogovor: Sirija mora uništiti kemijsko oružje

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?