Do Jadrana bez gužve

Uputite se na more preko Mostara i zapadne Hercegovine

gužva (1)
Duško Marušić/Pixsell
07.08.2013.
u 09:52

Moguće je jednostavno izbjeći Doljane i velike gužve koje su u nekoliko navrata dovele do čekanja više od dva sata

Rekordni val vrućina posljednjih dana je natjerao značajan dio BiH da potraži osvježenje na Jadranu, čak i unatoč visokim cijenama, no upravo je taj trend stvorio nevjerojatne gužve koje su se dodatno povećale zbog smanjenja broja graničnih prijelaza i loše informiranosti građana o alternativnim pravcima i prijelazima koje mogu koristiti. Najveći broj građana BiH, naročito iz njezine unutrašnjosti na putu prema moru ne želi ‘riskirati’ te gotovo jedino koristi granični prijelaz u Doljanima prema Metkoviću. Prošloga vikenda to je dovelo do toga da se na prijelaz granice čekalo i do dva sata, što je izazvalo nervozu i nezadovoljstvo kod ljudi koji su se nalazili u kilometarskim kolonama, ali i među mještanima Čapljine čiji je život povezan s granicom.

Zaobiđite Doljane

Umjesto Doljana na prijelaz granice od Mostara koji je čvorišna točka za sve one koji iz pravca Sarajeva kreću prema Jadranu na raspolaganju je čak osam graničnih prijelaza. Napose u danima vikenda stvaraju se velike gužve prema jugu u Doljanima, a ukidanje kategorije međunarodnog prijelaza u Gabeli gotovo je paralizirao ovo područje. Zavisno od toga u kojem pravcu kreću bosanskohercegovački turisti i neovisno o tome radi li se o jednodnevnim turističkim nomadima bilo bi uputno od Mostara krenuti put zapadne Hercegovine ili pak prema Stocu i istočnoj Hercegovini. Naime, ako ljetuju na dubrovačkom primorju, onda je najbolje krenuti prema Stocu i Ljubinju i nastaviti do Trebinja i dalje preko Graničnog prijelaza Ivanica ući u Hrvatsku. Za sve one koji pak odlaze na Korčulu, Pelješac, Slano ili okolna turistička mjesta, najbolje je krenuti preko Stoca prema Ljubinju, skrenuti prema Ravnom i dalje prema Graničnome prijelazu Čepikuće. Istodobno, ako idete prema Gracu, Zaostrogu, Drveniku ili Igranima onda su na raspolaganju tri granična prijelaza, u Zvirićima, Bijači i u Crvenome Grmu. Sva tri se nalaze u ljubuškoj općini i do njih se dolazi preko Mostara prema Čitluku, dalje prema Ljubuškom na čijem se ulazu nalazi kružni tok gdje je potrebno ‘pogoditi’ pravi pravac. Još jedan granični prijelaz nalazi se u Ljubuškom. To je Orahovlje koje preko Vrgorca, kao i Crveni Grm, vodi prema Makarskoj i okolnim mjestima. Ako, pak, planirate ljetovati na području Omiša, Šibenika, Zadra, onda se nakon Mostara najbolje uputiti prema Širokom Brijegu i Grudama ili Posušju otkuda se razmjerno brzo stiže do hrvatske autoceste A1.

Najbrže do mora

Nakon probijanja tunela sv. Ilije većini jednodnevnih izletnika na području Mostara i zapadne Hercegovine najbliži je put do mora preko Gruda, odnosno Zagvozda. Iz Granične policije BiH danima su, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, upozoravali i pozivali građane da koriste zamjenske granične prijelaze. No, to do sada nije promijenilo naviku građana da se jednostavno automobilima upute prema Čapljini, odnosno Metkoviću, što im putovanje pretvara u noćnu moru. Jednako tako za stanovnike iz središnje Bosne najjednostavnije je na Jadran stići preko Hercegbosanske županije, odnosno Bugojna, Kupresa i dalje prema Prisici, ili pak Kamenskome. Na taj način je moguće doći do makarskoga primorja, ili pak dijela srednjeg Jadrana prema Splitu, Šibeniku i Zadru. Građani BiH do sada su bili rezervirani prema zamjenskim pravcima i prijelazima, što je djelomično opravdano zbog nešto lošijih cesta, ili loše prometne označenosti. Riskiranje dvosatnih zastoja mijenja te stavove.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?