Novi problemi

Bez široke koalicije prijeti zastoj u sljedeće četiri godine

'BIH , 01.10.2006. , SARAJEVO , OPCI IZBORI U BIH , ILUSTRACIJA GLASACKI LISTICI FOTO ZVONIMIR CORIC'
Foto: 'ZVONIMIR CORIC'
1/2
26.01.2015.
u 21:18

Jedini razlog zašto je došlo do zastoja oko uspostave novih vlasti na razini Federacije BiH i države leži u želji dijela sarajevskih političkih stranaka da na ‘jeftin’ način, gotovo kao u slučaju političke platforme, okončaju ovaj proces ne vodeći računa o tome da je za brojne procese, uključujući reforme, tako i za približavanje Europskoj uniji potrebno osigurati široki politički i nacionalni konsenzus. Ustroj vlasti u Federaciji BiH se prema sadašnjim okolnostima nepopunjenog srpskog kluba te dominacijom oporbenog SDP-a BiH i SNSD-a nazire kao nemoguća zapreka ako ne dođe do povećanja broja stranaka koje čine sadašnju ‘vladajuću’ koaliciju.

Većina i manjina

Pomalo je čudno da parlamentarna većina, na što stalno upozorava predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, nema većinu u oba doma federalnog, odnosno državnog Parlamenta. I dok u Federaciji nije ni formalno moguće ustrojiti vlast, na razini države je potpuna pogreška izostaviti neke od stranaka iz vlasti jer bi to moglo zakočiti sve procese u kojima bi zemlja trebala napredovati prema Europskoj uniji.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH za utorak 26. siječnja

Komentara 1

DU
Deleted user
09:40 27.01.2015.

Pa zar niej apsurdan zahtjev HDZBIH da trazi jednu srpsku poziciju a nema ni jendog izaslanika u domu naroda federalnog parlamenta? Je li to opet indirektno davanja do znanja i nekim drugim da mogu traziti hrvatske pozicije? Kako se u zadnje vrijeme vodi stranačka politika sve je više vidljivo da u HDZ BIH jača jednoumlje... Očito je da neki dužnosnici koji su imali svoj stav i svoje mišljenje su marginalizirani i da su postali nepoželjni, da se žestoko otvorio prostor za klimoglavce koji će u parlamentu dizati ruke onako kako im se naredi a ne zastupati interese izbornih baza.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije