poslovanje u BiH

Investitori u BiH zabrinuti zbog izvješća Svjetske banke

investitori
27.10.2019.
u 18:16

Vijeće stranih investitora u BiH izrazilo je zabrinutost činjenicom da je izvješće Svjetske banke “Doing business 2020” pokazao kako se BiH po lakoći i ambijentu poslovanja nalazi na samom začelju europskih zemalja, te kako je posljednja na popisu zemalja iz regije, dodatno nazadujući za jedno mjesto.

Navode kako ih izvješće ne iznenađuje jer u svojoj strukturi i analiziranim pokazateljima detektira i sugerira poteškoće na koje ukazuje i VSI u izdanju “Bijele knjige” i FIC Business Barometra.

– Usprkos najavama da je BiH u odnosu na prethodne godine izrazila veću spremnost za realizaciju mjera za poboljšanje poslovnog ambijenta, ono što je učinjeno ipak nije dovoljno posebno ako usporedimo s napretkom koji su ostvarile sve druge zemlje u regiji – navode iz VSI, prenosi biznisinfo.ba.

Dodaju kako, i pored određenih manjih pozitivnih pomaka u ekonomskim pokazateljima u zemlji u protekloj i ovoj godini, aktualna nestabilna i nepredvidiva politička situacija, niska razina stranih direktnih ulaganja, niska razina standarda i kupovne moći stanovništva, kao i izražena negativna demografskih kretanja, ukazuje na potrebu i hitnost djelovanja na poboljšanju poslovnog ambijenta i olakšavanju poslovanja.

Tvrde kako se to može i treba uraditi kroz neophodne izmjene postojeće regulative u smislu fiskalnog rasterećenja gospodarstva i porezne predvidivosti, ubrzanja i pojednostavljenja procedura i skraćivanjem rokova za dobivanje dozvola gdje smo po efikasnosti i brzini na samom svjetskom začelju.

Također, ističu kako stagnacijom u primjeni ekonomskih politika riskiramo da u budućnosti imamo još nepovoljnije rezultate i sve veći odliv kvalificirane radne snage i mladih ljudi u potrazi za prosperitetnijom budućnošću.

– U tom smislu su usmjerene i aktivnosti članova VSI na identifikaciji prepreka definirane u publikaciji “Bijela knjiga” u kojoj su dane konkretne preporuke i prijedlozi za neophodne izmjene zakona i pravilnika – priopćeno je iz Vijeća stranih investitora u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije