Popis stanovništva u BiH

Istočno Novo Sarajevo ima 84 posto pismenih

13.12.2016.
u 11:00

Općina Istočno Novo Sarajevo formirana je nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma pod nazivom Srpsko Novo Sarajevo, ali je taj naziv proglašen neustavnim odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 22. rujna 2004. zbog pridjeva “srpski” u nazivu općine. Općina se nalazi jugoistočno od grada Sarajeva na teritoriju četiriju mjesnih zajednica: Petrovići, Miljevići, Lukavica, Toplik-Tilava, koje su prije rata pripadale općini Novo Sarajevo, te na dijelu mjesnih zajednica Vraca i Gornji Kovačići, koje su također bile u sastavu spomenute općine. Općina Istočno Novo Sarajevo jedna je od šest općina koje čine grad Istočno Sarajevo.

Nadmorska visina joj je oko 500 metara.

Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, općina Istočno Novo Sarajevo ima 10.642 stanovnika, dok podataka iz 1991. godine nema.

Muškaraca je 5058, dok su žene 5584. Prema nedavno objavljenim službenim podacima stoji kako u ovoj općini živi 107 Hrvata, Bošnjaka su 44, dok je Srba brojčano najviše - 10.248. Stanovnika koji su se izjasnili kao ostali ima 175, onih bez odgovora je 6, dok se 62 stanovnika nisu izjasnila po nacionalnoj osnovi.

Kućanstva po broju članova

Popis je obuhvatio i kućanstva kojih u ovoj općini ima 3848. Broj kućanstava koja obavljaju poljoprivrednu aktivnost iznosi 505, što je malo gledajući ukupan broj kućanstava. Kućanstava koja obavljaju poljoprivrednu aktivnost i prodaju proizvode ima 43. Najviše je kućanstava s dva člana, 1002, dok je najmanje onih s osam i više članova, 16. Prosječan broj članova po kućanstvu je 2,75.

Kada je riječ o ženskom stanovništvu i broju živorođene djece po osobi, najviše je majki koje su rodile dvoje djece. Žena koje nikad nisu rađale je 1418, onih koje su rodile jedno dijete je 843, dvoje djece 1932, majki s troje djece je 450, a 83 su one koje imaju četvero djece. Majki s petero i više djece nije velik broj - 30.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije