Lokalni izbori i Mostar

Izbori donijeli promjene koje to nisu, Mostar konačno birao nakon 12 godina

izbori mostar
Stojan Lasić
02.01.2021.
u 10:30

Promjene koje to nisu – tako bi se mogli ocijeniti rezultati lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini održanih 15. studenoga. HDZ je potvrdio dominaciju među Hrvatima, SNSD među Srbima, a SDA je uzdrman, ali i dalje je prva stranka kod Bošnjaka. Svojevrsnu euforiju u nekim krugovima izazvao je poraz SDA u Sarajevu te izbor Dodikova protivnika u Banjoj Luci za gradonačelnika.

Međutim, ispostavilo se da je pobjeda Draška Stanivukovića iz PDP-a u Banjoj Luci kratka daha jer Dodik s koalicijskim partnerima kontrolira gradski parlament, dok je priča o promjenama u Sarajevu zapela na činjenici da su se glasovi SDA zapravo prelili njihovu odmetnutom, ali ideološki bliskom krilu koje predvodi Dino Konaković. Ono što je jasno jest da SDA treba određeno resetiranje jer gubitak vlasti u Sarajevu te neuspjeh u pokušaju da osvoje Tuzlu, Zenicu i Bihać pokazuju da najveća bošnjačka stranka ima problem u urbanim sredinama.

Lokalne izbore obilježio je i uspjeh HDZ-a u nacionalno mješovitim srednjobosanskim općinama, reizbor Fikreta Abdića u Velikoj Kladuši, smrt dvaju kandidata za gradonačelnika Travnika, ali i kompromitiranje izbornog procesa u Srebrenici, Doboju, Uskoplju, Tesliću…, za što mnogi odgovornim smatraju aktualni saziv Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Vrhunac kompromitacije izbornog procesa dogodio se u Mostaru koji je, zahvaljujući sporazumu čelnika HDZ-a i SDA, prvi put nakon 12 godina birao lokalnu vlast.

Osim što su izbori organizirani u posebnom terminu, 20. prosinca, ostat će upamćeni po malverzacijama s fiktivnim prebacivanjem birača iz jedne u drugu izbornu jedinicu te netransparentnim i sporim prebrojavanjem glasova, čime je bačena ljaga na ono što je trebalo biti praznik demokracije. U svakom slučaju, i takvi izbori pokazali su dominaciju HDZ-a među Hrvatima te potvrdili da je ta politička opcija uvjerljivo najjača na razini Grada Mostara.

Pravi politički izazovi u Mostaru tek slijede jer treba izabrati gradonačelnika, donijeti novi gradski Statut, ali i rješavati brojne probleme koji su se proteklih godina nakupili u gradu na Neretvi. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije