Pripreme za blagdan

Jaja za Uskrs oko 30 feninga, police trgovina i tržnice pune, ali na farmama nestašica

20.04.2014., Vodice - Prema starim obicajima u Bosni i Hercegovini, Zajednica Hrvata iz BiH Sibensko-kninske zupanije, nakon nedeljne Uskrsne mise u Vodicama organizirala je tradicionalni turnir u tucanju jajima koji je privukao veliki broj Vodicana i nji
12.04.2017.
u 07:00

Blagdan Uskrsa ove će godine katolici i pravoslavci slaviti isti dan, 16. travnja. Priprema i običaji su slični, a ključna namirnica su jaja. Tradicija su bojenje jaja i izrada uskrsnih pisanica.

Obišli smo trgovine, tržnice, te razgovarali s djelatnicima farme koka u Tomislavgradu. Zanimalo nas je jesu li građani kupili jaja za blagdan, rastu li cijene te prijeti li nestašica.

Kupnja u zadnji tren

- Već traje prodaja jaja za one koji su ih ranije naručili. Najveća kupnja očekuje se u ovih nekoliko dana do Uskrsa, a posebno na Veliki petak kada je potražnja najveća, rekla nam je prodavačica na mostarskoj tržnici.

- Kućanice najčešće kupuju dvije table jaja, otprilike 60 komada. Jednu tablu za bojenje, a drugu za kolače i ostale potrebe, ispričala je. - U tijeku su akcije i osigurali smo dovoljan broj jaja, rekla nam je prodavačica u jednoj mostarskoj trgovini. Dok su trgovine opskrbljene, na farmama koka količine su sve veći problem. - Budući da se prije Uskrsa ne kupuje puno jaja, pripremimo se. Rok trajanja je oko mjesec dana, stoga jaja stara dva tjedna možemo plasirati za Uskrs, navode iz farme koka u Tomislavgradu. No, ove godine ni takva priprema vjerojatno neće biti dovoljna. - Kada je Uskrs u pitanju, nestašica jaja se podrazumijeva. Ove godine situacija je alarmantnija jer su jaja tražena i tijekom godine, a ne samo pred blagdane, ističu s farme. - Očekujemo veliku gužvu jer se druga farma s koje nam dolaze jaja nalazi u Ljubinju gdje uglavnom žive pravoslavci koji ove godine na isti dan slave Uskrs kao i katolici, dodali su. Na tržnici u Mostaru najviše se traže bijela jaja. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije