sarajevo

Javna rasprava u Ustavnom sudu FBiH, Dunović za financijsku autonomiju tog suda

afs
Foto: FENA
18.04.2017.
u 14:19

U Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine održana je javna rasprava po zahtjevu potpredsjednika FBiH Milana Dunovića za preispitivanje ustavnosti nekih odredbi Zakona o plaćama i drugim naknadama sudija i tužitelja FBiH.

Za razliku od Dunovića i njegovog odvjetnika Nedima Ademovića, na ročište nije došla druga strana u ovom postupku, a to su predstavnici zakonodavca, odnosno Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Sutkinja Kata Senjak je napomenula da su iz Zastupničkog doma obavijestili da će njih u ovom sporu zastupati Ustavna komisija, ali se njeni predstavnici nisu pojavili.

Nedolazak druge strane ne znači obavezno da Sud ne može donijeti odluku u ovom predmetu, pa će Dunović, po riječima predsjednice Suda Aleksandre Martinović, blagovremeno biti obaviješten o ishodu.

Potpredsjednik FBiH pokušava, naime, osporiti pred Ustavnim sudom određeni član (član 2. točka 1. alineje i,j i k) Zakona o plaćama i drugim naknadama sudija i tužitelja u FBiH, koji se odnosi baš na taj sud, odnosno ustavno sudstvo, koje ima specifične zadatke i ulogu i unutar same sudske vlasti.

Dunović smatra da Ustavnom sudu Federacije treba dati autonomiju u raspolaganju proračunskim novcem shodno njegovim potrebama, što bi mu u sadašnjim bosanskohercegovačkim uvjetima donijelo potpunu neovisnost od zakonodavne vlasti. Drugim riječima, smatra on, današnji odnos zakonodavne i sudske vlasti u Bosni i Hercegovini zahtijeva veću autonomiju ustavnog sudstva. 

Dunović i njegov odvjetnik obrazlažu da se ovdje ne misli samo na plaće već i na druge potrebe Suda, kao što je angažiranje stručnih suradnika.

Financijska samostalnost ne bi bila bezuslovna, napominje Dunović, budući da postoje mehanizmi kontrole.

- Ovo nije puka priča o plaćama sudija i zaposlenika Suda, ne, suština je u željenoj nezavisnosti institucije kakva je Ustavni sud - njegove su riječi.

On i odvjetnik Ademović pokušali su tijekom današnje rasprave dokazati sudijama da postoji određena "protivrječnost pravnih normi" i u samom Ustavu FBiH jer jedna odrednica nalaže da plaće sudijama, pa i onima u Ustavnom sudu FBiH, treba da budu određene zakonom, a druga, u Preambuli Ustava, podrazumijeva osiguranje demokratičnosti i sudske neovisnosti.

Ova druga norma, mada "neopipljiva", kako je rekao odvjetnik, treba da ima prevagu, smatra Dunović u prilog njegovoj tezi o potrebnoj neovisnosti Ustavnog suda FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?