Isusova muka

Jedinstvena neumska Pasija

11.04.2017.
u 07:45

Kao nigdje drugo u BIH u Neumu se već četvrtu godinu zaredom na krajnje originalan način priređuje Pasija tj. uprizorenje Isusove muke a pri čemu se na živopisan način prikazuju posljednji sati Isusova života na zemlji.

Sve to izgleda tako dojmljivo i stvarno pa posjetitelji na platou pored velikog križa u Neumu ostaju u pozitivnom šoku jer imaju prigodu vidjeti i one najsitnije detalje oko Isusove muke i svega onoga što je prethodilo njegovu smaknuću na križu. Originalni kostimi i scenografija, događanja na tri pozornice i pet lokacija, odlična gluma i dojmljive scene Isusova stradavanja...Sve je to bilo i u ovom četvrtom izdanju Pasije s kojom sve župe na neumskom području ulaze u veliki tjedan. U programu su prikazana sva događanja u dvorovima svećenika te Poncija Pilata, ali i Isusova posljednja večere sa svojim učenicima. Suđenje i progon te pribijanje Isusa na križ također su vjerno prikazani, a cijeli je ambijent izgledao baš kao u Bibliji i svim postajama Križnog puta. Iza svega ovoga stoji Udruga “Zvijezda mora” Neum koja je jednu davnu ideju pretvorila u jedinstveni događaj u BIH i u koji je uloženo jako puno truda i odricanja kako članova same udruge tako i svih drugih Neumljana. “Zaista smo ugodno iznenađeni kada vidimo sve ove glumce amatere koji svoje uloge odrađuju baš kao pravi profesionalci. Iz godine u godinu raste ne samo posjećenost već i scenografija te kostimografija a u cijelom program sudjeluje preko 70 glumaca i veliki broj statista. Ulogu Isusa glumi Antonio Tkalec pjevač duhovne glazbe iz Varaždina a svi ostali glumci su amateri iz Neuma. Svi glumci i statisti imaju originalne kostime a to nije bilo lako sve osigurati. Nije tajna da smo uložili jako puno truda ali smo eto na kraju sretni da svim našim sugrađanima i gostima našeg grada prikažemo ova povijesna događanja. Svi smo na blagdan Cvjetnice bili u svojim župama a onda smo se okupili oko Pasije i tako s dosta poučnog razmišljanja zakoračili u veliki tjedan”, -istaknuo je Mario Soldo, predsjednik Udruge “Zvijezda mora” te se zahvalio svima onima koji su na bilo koji način pomogli i ovo četvrto izdanje Pasije u Neumu. Organizatori još poručuju kako cijeli ovaj događaj može biti zanimljiv ne samo vjernicima s ovog područja već i turistima koji pred glavnu sezonu dolaze u Neum. Stoga se očekuje i reakcija lokalne vlasti i TZ HNŽ-a a sve u cilju i tog turističkog prezentiranja Pasije u Neumu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije