Zbrajaju se štete

NAKON POTRESA Oštećeno 66 objekata i 23 auta, uvedena besplatna linija za građane pogođene potresom

22.03.2020.
u 14:10

Snažno podrhtavanje probudilo je jutros Zagrepčane i šire zagrebačko područje. Potres magnitute 5,3 stupnja po Europskoj agenciji se osjetio i u dijelu Hrvatske i u Sloveniji. U 7 sati osjetio se i još jedan potres jačine 5.1, a oko 7:42 došlo je i do trećeg potresa magnitude 3.7 stupnja.


Ministar zdravstva Vili Beroš, koji obilazi zagrebačke bolnice, izjavio je da u KBC-u Sestre milosrdnice nije bilo većih šteta, izvan funkcije je samo kardiosala, pa će pacijenti za intervencijsku kardiologiju biti preusmjereni u Kliničku bolnicu Sveti Duh. Bolesnici su za vrijeme potresa izašli van, oni se sada vraćaju, angažirani su građevinari, arhitekti i statičari koji provjeravaju sigurnost zgrada, rekao je Beroš novinarima. Ravnatelj KBC-a Mario Zovak podsjetio je kako je bolnica izgrađena prije stotinjak godina pa su sretni što, osim pucanja zidova i otkidanja nekih dijelova fasade, nema neke strukturalne štete. Zgrade će danas biti statički pregledane, a iz jedne koje je posebno upitna preseljeno je tridesetak pacijenata u sigurnu zgradu. To su pacijenti s odjela nefrologije i gastroenterologije, a u tom je prostoru i interventna koronarna dvorana, rekao je Zovak.

 

Vatrogasna postrojba Zagreb izvijestila je građane da je telefon 193 potpuno blokiran. – Ne opterećujte telefone pozivima za uklanjanje dimnjaka i popravke krova! – objavili su na Facebooku.

 

Grad Zagreb je uveo besplatnu telefonsku liniju 0800 8805 za građane izravno pogođene današnjim potresom, priopćeno je u nedjelju. Iz Grada Zagreba pozivaju ponajprije one koji su ostali bez svojih domova ili su u potresu teško oštećeni, da se odmah jave na posebnu telefonsku liniju kako bi im se osigurala adekvatna pomoć u najkraćem mogućem roku. Također, svima koji su ostali bez krova nad glavom bit će osiguran smještaj, za sada je to Studentski dom Cvjetno naselje, na adresi Odranska ulica 8. U slučaju potrebe osigurat će se dodatni smještajni kapaciteti. Svi koji nakon potresa sumnjaju u ispravnost plinskih instalacija mogu se javiti na besplatni broj 0800 400 400. U slučaju poteškoća s opskrbom vodom građani se mogu javiti na broj 01/616-39-99. Kroz besplatni broj 0800 8805 osigurana je i sva druga potrebna asistencija građanima koji su pretrpjeli potresom uzrokovane štete. Iz Grada Zagreba mole građane za razumijevanje i strpljenje te da se ponašaju odgovorno i prate upute nadležnih institucija.

 

Neki dijelovi Zagreba još uvijek nemaju električnu energiju, zapadni dio grada još nema grijanja zbog ispada Elektrane-Toplane iz pogona, a problema s grijanjem ima i u dijelovima gdje nema struje, doznaje se u HEP-u, u kojem očekuju da se do kraja dana normalizira situacija. "Zapadni dio Zagreba trenutno nema isporuku toplinske energije zbog ispada Elektrane-Toplane Zagreb iz pogona i nekoliko puknuća na vrelovodnoj mreži. Osim zapadnog dijela Zagreba, bez toplinske energije su i zgrade u kojima nema isporuke električne energije, pa isu zbog toga izvan funkcije i toplinske podstanice", navode iz Hrvatske elektroprivrede. Sve Službe HEP-a i HEP-Toplinarstva su na terenu i nastoje što prije normalizirati stanje u opskrbi krajnjih kupaca toplinskom i električnom energijom, kažu u HEP-u. Neki dijelovi grada još uvijek su bez električne energije, a neslužbeno se doznaje da je veći broj trafostanica, koje su zbog potresa bile ispale iz pogona ili su oštećene, ponovno u pogonu. Trafostanice se postupno uključuju te se postupno normalizira i opskrba u pojedinim dijelovima grada koji su bili bez struje. Ekipe Elektre Zagreb i dalje su na terenu i očekuje se da će do kraja dana biti normalizirano stanje u opskrbi električnom energijom, kažu u HEP-u.

Novi blaži potres u 16.15 sati zatresao je Zagreb.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije