KOLAPS NA POMOLU

Plaće u ZHŽ-u upitne, moguć kaos u 2014.

Zdenko Ćosić
Foto: VL FOTO
28.12.2013.
u 07:15

Slijedi nam 2014., a optimistične riječi malo gdje se mogu čuti

Još jedna teška recesijska godina je za županijama u Federaciji BiH. Početak godine u ZHŽ-u obilježio je štrajk prosvjetara. Stanje je tijekom cijele godine bilo složeno, no nije eskaliralo i godina se kako-tako uspješno privela kraju.

Nema mjesta optimizmu

Slijedi nam 2014., a optimistične riječi malo gdje se mogu čuti. Ante Mišetić, predsjednik Skupštine ZHŽ-a, sretan je najprije zbog činjenice da je ova godina završila. - Stanje nije sjajno. Federacija BiH nema novca za isplatu plaća, a takva situacija se i na nas odražava. Kakva će biti sljedeća godina ne znam, jer nismo sigurni da ćemo moći isplatiti plaće i za 12. mjesec tekuće godine - izjavio je Mišetić komentirajući općenito stanje u županiji i Federaciji. Dok županiji ne cvjetaju ruže, u općinama i nije sve tako crno.

Općine u boljem položaju

Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj kaže nam, što se Gruda tiče, da je ovo jedna godina stabilizacije i uklapanja u postojeće odnose. - Dijelili smo sudbinu općina i gradova u okruženju, te se uklapali u postojeće odnose, i iskorištavali smo resurse koje imamo koliko smo mogli, znali i umjeli. Na razini države kriza je eskalirala, kako ona financijska, tako politička i društvena. Došlo je do ubrzanog rasta vanjskog duga koji se odrazio ponovno i na lokalnu samoupravu jer su se smanjili javni prihodi koji joj pripadaju. Prihodi su naprosto iscurili pri vraćanju vanjskog duga države - kaže Grizelj. Ipak, tvrdi da je situacija sada stabilna, a istaknuo je i popis stanovništva koji je pokazao da migracija nije ostavila takve posljedice kako se pretpostavljalo i kako se to dosad prikazivalo. Ni Grizelj nije previše optimističan oko sljedeće godine s obzirom da se radi o izbornoj godini. - Iduća 2014. je izborna godina i ona će proći u preslagivanju različitih političkih odnosa, pripremi izbora na razini države i ne očekujem značajan pomak s obzirom na navedena događanja. Očekujem samo da neće padati prihodi i da se situacija neće radikalizirati nagore - ističe Grizelj. Naglašava kako će, što se tiče projekata u lokalnoj zajednici, raditi na poboljšanju prometne infrastrukture, uređenju gradskog središta, projektu održivog korištenja vodnih resursa za Imotsko-bekijsko polje i drugih. Ni u ostalim općinama zasad se ne očekuju neki veći potresi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije