Zakulisna borba za nacionalnu premoć u ključnim institucijama

Pokušaj eliminacije 'nepodobnih' u BiH, ne biraju se sredstva

SIPA
Foto: ilustracija
30.07.2014.
u 09:23

Pismo SIPA-e poslano je Vijeću ministara. Traže da se zaustave napadi na Agenciju

Nacionalna borba za ključne pozicije u državnim institucijama kulminirala je posljednjih mjeseci pokušajima smjene direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca zbog navodnih propusta prilikom nasilnih prosvjeda u veljači ove godine.

Dodik o napadima

Da se iza svega krije pokušaj političko-pravosudnih struktura iz Sarajeva da se eliminira najaktivniji srpski kadar u sigurnosnom sustavu zemlje, izravno je ustvrdio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Bez imalo okolišanja Dodik je izjavio da iza napada na Zupca stoji establišment iz Sarajeva čiji je jedini cilj da on bude uklonjen, kako bi preuzeli potpunu kontrolu nad sigurnosnim sektorom, kao što su to učinili s pravosuđem, te sačuvali bošnjački kadar od odgovornosti za ratni zločin i kriminal.

- Kroz lažne sudske procese koje generira Tužiteljstvo BiH, nastoje urediti SIPA-u kako njima odgovara. Sadašnji rad SIPA-e i Zubac im ne odgovaraju u prvom redu zbog toga što su se pod istragama našli bošnjački kadrovi i što su procesuirani ratni zločini koji su počinjeni nad Srbima i veliki slučajevi kriminala i korupcije u koje su bošnjački kadrovi debelo upetljani, naveo je Dodik. 

Uklanjanje kadrova

Da u cijeloj hajci na Zupca ima itekako puno politike, pokazalo je i pismo koje je SIPA uputila Vijeću ministara, a u kojem se navodi kako je ova institucija “izložena stalnim nezakonitim i tendencioznim pritiscima Tužiteljstva BiH, odnosno pojedinih tužitelja Tužiteljstva koji izlaze iz okvira zakonom utvrđenih nadležnosti”. Vijeću ministara predloženo je da probleme u vezi s pokušajem smjene prvog čovjeka Agencije Gorana Zupca uvrsti na dnevni red neke od sljedećih sjednica, kako bi kao nadležno tijelo “zaustavilo dalje protupravne napade na SIPA-u i otklonilo štetne posljedice po Agenciju i njenog direktora, ali i građane BiH”. Iz SIPA-e pitaju zašto Tužiteljstvo s ciljem istraživanja i sagledavanja kompletnog događaja nije obuhvatilo nadležne policijske agencije zbog paljenja zgrade Predsjedništva BiH, dok je to učinila prema SIPA-i, odnosno njenom direktoru i to kao prema jedinom nenadležnom policijskom tijelu.

Proteklih godina su „nepodobni“ srpski i hrvatski kadrovi iz državnih institucija uglavnom uklanjani uz svesrdnu pomoć međunarodnih dužnosnika, ali u zadnje vrijeme se za to koristi kazneno procesuiranje. Time se podriva ne samo povjerenje u državno pravosuđe, već i spremnost da se grade državne institucije od značaja kao što je SIPA.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije