Milorad Dodik

Referendum će se sigurno održati, a nije isključena ni mogućnost referenduma o osamostaljenju RS

Milorad Dodik
20.08.2016.
u 21:45

Na pitanje postoji li rješenje za probleme u BiH, Dodik je rekao da postoje dva načina - vraćanje na izvorne principe Daytona, što neće ni međunarodna zajednica ni muslimani, ili da dođe do raspada

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da će referendumom o Danu Republike Srpske nestati ponižavanja Republike Srpske kroz nametnuta rješenja visokih predstavnika u BiH i Sarajeva, a Srbi će shvatiti da imaju odgovarajući odgovor na sve odluke koje netko donosi u njihovo ime. On je dodao da je referendum odgovor na tu njihovu aroganciju i prema međunarodnom sporazumu i prema Republici Srpskoj. 

"Nećemo oklijevati da održimo referendum u budućnosti o raznim pitanjima i zato protivnici vjeruju da će, ako ovo spriječe, umanjiti volju srpskog naroda da se dalje bori", rekao je Dodik za "Sputnjik", komentirajući spekulacije da bi referendum o Danu Republike Srpske zakazan za 25. rujna mogao biti otkazan, prenosi Srna. 

Dodik je poručio da RS nema namjeru odustati od referenduma o Danu RS i podsjetio da je odluku o tome donio parlament uz konsenzus svih političkih faktora u RS, tako da nema načina da Srpska od toga odstupi ili promijeni datum ili pitanje. 

"Galama je stvorena zbog zbog navike muslimana da sve postižu ujdurmom koju oni promoviraju, a onda i zbog slabosti predstavnika međunarodne zajednice i njihovog podaničkog odnosa prema muslimanima u Sarajevu, koji se uključe u takvu igru. U biti pokušava se naći  razlog za neodržavanje referenduma", smatra Dodik. On je naglasio da referendum kao pitanje i datum uopće nisu sporni, da pojedini u međunarodnoj zajednici pokušavaju zbog svog odnosa i partnerstva s muslimanima proteklih godina da izgrade neki stav za eventualnu zabranu referenduma. 

"To bi bilo nedopustivo, jer bi se time međunarodna zajednica pokazala isključivo kao produžena ruka muslimana u BiH - što ona, doduše, i jeste. Ali, to bi bio zaista očit primjer njihovog nedoličnog ponašanja. U svakom slučaju referendum će biti održan, bez obzira na sve opstrukcije koje mogu uraditi", istaknuo je Dodik. 

Predsjednik Srpske je poručio da Srbi nikad ne smiju dozvoliti da u BiH budu preglasani ili da netko odlučuje u ime njih. 

"Ta praksa međunarodne zajednice da ignorira Srbe i njihovo demokratsko stečeno međunarodno pravo kroz međunarodni ugovor koji se zove Daytonski ugovor, sve ove godine je uvijek na neki način, pravdano činjenicom da će to biti nekoliko dana galame, pa nikome ništa! Tako se i događalo, ali nisu očekivali da referendum bude odgovor na sve to. Godinama se protiv toga bore, kao što se i mi godinama borimo da ga provedemo", rekao je između ostalog Dodik. 

Prema njegovim riječima, Srbi ne trebaju oklijevaju da na svako uzurpiranje njihovih prava u BiH odgovore referendumom. 

"Referendum je demokratsko pravo zajamčeno narodima i konvencijama UN. Kada se borite protiv referenduma kršite niz međunarodnih zakona. Sada je to pitanje, naravno, naše ustrajavanje u borbi za naša prava i u tom pogledu apsolutno će referendum biti zapisan kao mjesto na kojem je jasno rečeno da nas nitko ne može preglasati, da nam nitko ne može nametnuti odluke, niti odlučivati u naše ime", dodao je Dodik. Također je ponovio da je visoki predstavnik u BiH kreirao mnoga loša rješenja zbog čega je BiH zaglavljena u nemogućnosti da ide dalje. 

"OHR sada tvrdi da oni brane Dayton. Ako je itko rušio Dayton, to su onda oni i ako je itko kriminalac međunarodnog karaktera na ovim prostorima, onda je to visoki predstavnik koji je kršio međunarodno pravo", rekao je Dodik i dodao da oni reagiraju isključivo na zahtjeve muslimana i da će to definitivno uništiti i ono malo autoriteta koje OHR ima. 

Na pitanje postoji li rješenje za probleme u BiH, Dodik je rekao da postoje dva načina - vraćanje na izvorne principe Daytonskog sporazuma, što neće ni međunarodna zajednica ni muslimani, ili, iako će to duže trati, da dođe do raspada. 

"To će proizvesti procese, ne samo decentralizacije, nego i procese razdvajanja koje ne treba isključiti kao mogućnost u budućnosti. Svakako da je referendum način na koji će se odlučivati o svim važnim pitanjima ovdje, pa i o statusima", naveo je Dodik. Rekao je i da nitko ne isključuje ni mogućnost referenduma o osamostaljenju Republike Srpske. 

"To je apsolutno legitimna politička tema o kojoj se može razgovarati. Ona sada nije na dnevnom redu, ali u političko-principijelnom smislu, nešto što apsolutno ne treba isključiti u budućnosti", dodao je Dodik. On je podsjetio i na politiku duplih aršina, navodeći da se britanski veleposlanik u BiH miješa u unutarnje stvari i kritizira referendum, a njegova zemlja je samo nekoliko tjedana ranije provela referendum koji je potresao čitav svijet. 

Dodik je ocijenio da Bošnjaci, najavljujući u Srebrenici protuudar na referendum u RS, šire paranoju i to rade godinama, isto kao što godinama izmišljaju i kvazi pozicije kao što je, da su Bošnjaci isključive žrtve u ratovima i da zbog toga imaju neka veća politička prava. 

"Bošnjaci ne odustaju od svog koncepta `rasplakane nacije` koja što god joj nije po volji diže galamu računajući na suosjećanje ili na položaj kod međunarodne zajednice da se uvijek njima udovoljava bez obzira što radili. Prema tome, u tom pogledu jasno je da politika koja se vodi u Republici Srpskoj nije politika sukoba. 

Kad se raspisivao referendum, niti u jednom trenutku nije rečeno ništa što bi moglo biti prijeteće za bilo koga, već je (Srpska) pozvala sve svoje građane i Srbe i Bošnjake i Hrvate da izađu na referendum i da glasuju", rekao je Dodik. 

Na pitanje može li doći do sukoba, Dodik je rekao da prijetnje dolaze s nekih drugih strana i smatra da nema kapaciteta za takvu priču. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?