Što veže BiH, Afriku i Srednju Ameriku

Replike Međugorja u Malaviju i Hondurasu

Međugorje
08.11.2018.
u 11:47

Na tri kontinenta postoje identične crkve sv. Jakova, a svako mjesto ima i Križevac

Iako međusobno udaljeni tisućama kilometara, Međugorje u Hercegovini, Danli (Honduras u Srednjoj Americi) i Michir (Malavi u južnoj Africi) imaju nešto zajedničko. Na ove tri geografski potpuno različite površine izgrađene su identične crkve svetog Jakova, a svako od navedenih mjesta ima i svoj Križevac, piše Večernji list BiH.

Naime, vjernici koji su hodočastili u Međugorje te nakon toga željeli milosti ovog malog hercegovačkog mjesta, u kojem se već 37 godina ukazuje Gospa, podijeliti sa svojim sumještanima inicirali su gradnju replika Međugorja u svojim sredinama.

Festival mladih u Hondurasu

U dalekom Hondurasu postoji jedno malo mjesto koje se zove Danli (u doslovnom prijevodu “među gorama”). U tom mjestu je 2006. izgrađena crkva sv. Jakova identična onoj u Međugorju. Ali tu nije kraj sličnostima ovih dvaju malih mjesta na različitim krajevima svijeta. Naime, dva okolna brda pretvorena su u križni put - Križevac s križem visokim 20 metara i Podbrdo s 20 postaja krunice te Plavi križ. U okviru kompleksa nalazi se i veliki vanjski oltar, također po uzoru na onaj u Međugorju. Drugim riječima, pravo malo Međugorje u samom srcu Srednje Amerike, 10.000 km udaljeno od onog izvornog hercegovačkog Međugorja. Ovu župu sv. Jakova u Danliju mjesni nadbiskup proglasio je svetištem, a idejni začetnik izgradnje svetišta je dr. Elio Alvarenga, rektor Katoličkog sveučilišta u Hondurasu, punog naziva Katoličko sveučilište Hondurasa “Naša Gospa, Kraljica Mira”. Ono što je još jedna zanimljivost, ali i poveznica ovih dvaju mjesta, jest to što se i u Danliju organizira Festival mladih po uzoru na onaj međugorski. Početkom veljače 2013. u mjestu Danli je održan prvi Festival mladih, apsolutno po uzoru na onaj u Međugorju. Oscar Andres Rodriguez Maradiaga iz Hondurasa, koji je bio smatran jednim od vodećih kandidata za sljedećeg papu, kazao je za Danli: “Prednost Danlija je u tome što je južna granica vrlo blizu, tako da vjernici iz Nikaragve, Kostarike i Paname imaju jednostavan pristup. Ni Gvatemala ni El Salvador nisu daleko. Dakle, naša je namjera da se festival održava svake godine”. Malo Međugorje u Hondurasu medijski je postalo zanimljivo prije dvije godine kada je u njemu, odnosno u crkvi svetog Jakova, izgrađenoj po uzoru na Međugorje, Gospin kip pustio suze. Poznati kardinal Maradiaga rekao je da Majka Božja plače jer se njezina djeca međusobno ubijaju.

Međugorje u Africi

Druga replika hercegovačkog mjesta molitve, mira i zahvale Majci u koje se godišnje slije stotine tisuća hodočasnika iz svih zemalja svijeta nalazi se u mjestu Michiru u Malaviju, državi u južnoj Africi, bez izlaza na more. Tony Smith, poduzetnik iz Engleske, učenik Međugorja, prije nekoliko godina osjetio je kako Gospa od njega traži sagraditi repliku Križevca u Engleskoj za sve one ljude koji neće biti u mogućnosti tamo otići. Koliko se god trudio, nikako nije uspijevao pronaći odgovarajuće brdo za Križevac. A onda je jedne večeri jasno i glasno u svom srcu čuo da to treba napraviti u Malaviju za sve one ljude koji ne mogu otići tamo. Tako je realizirana replika Križevca i međugorske crkve u ovoj afričkoj državi. Tony je gradnju crkve pokrenuo zajedno s pilotkinjom Gabrelle Russel koja se obratila u Međugorju i organizaciji Marijini obroci. Jednako kao što su ukazanja u Međugorju još uvijek obavijena velom tajne, tako su i gradnju crkve i Križevca u ovom mjestu pratile neobične situacije. Bilo je mnogo sumnje lokalne birokracije, ali i opozicija lokalnog katoličkog nadbiskupa. Ali svaki put kada je podignuta barijera, bila je vrlo brzo otklonjena. Nadbiskup se, naprimjer, ubrzo povukao, mnogo ranije nego što se očekivalo, a njegova zamjena, biskup Tarcisio Ziyaye, bio je sretan što se projekt razvija. Danas ovo mjesto ima križni put s 15 postaja, od kojih svaka podsjeća na Isusov put do Kalvarije i crkvu svetog Jakova identičnu onoj u Hercegovini. Afričko Međugorje mjesto utjeha je brojnim hodočasnicima iz Malavija i okolnih zemalja. Malavi graniči na sjeveru s Tanzanijom, na zapadu sa Zambijom te na jugozapadu i istoku s Mozambikom. Izdužena je oko 500 km u smjeru sjever-jug, a velik dio istočne granice čini jezero Malawi, dio Velikog tektonskog jarka. Do 1964. Malavi je bio britanska kolonija pod imenom Nyasaland. U prvih trideset godina neovisnosti zemljom je vladao prozapadni i autoritarni Hastings Banda, a 1994. su održani višestranački izbori za predsjednika i parlament na kojima je izgubio vlast. Jednako kao u BiH, u Malaviju živi svega 15% katolika. Iako smo na početku teksta naveli kako su ova tri mjesta prilično različita, ipak postoji poveznica. Kada se Gospa prvi put ukazala u Međugorju, bila je to mala župa siromašnih mještana koji su preživljavali baveći se poljoprivredom. I Honduras i Malavi nalaze se u sličnoj situaciji. Malavi je siromašna, uglavnom poljoprivredna zemlja. Glavni izvozni proizvod je duhan. BDP je za 2004. procijenjen na 600 USD po stanovniku, mjereno po PPP-u. S druge strane, Honduras je zemlja s najvećom stopom kriminaliteta i ubojstava u svijetu od svih zemalja koje nisu u ratu. U 2012. tamo je ubijeno 7200 ljudi (20 dnevno). Ova zemlja također ima četiri puta manji BDP po glavi stanovnika od RH, većina stanovnika je vrlo siromašna.•     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?