glasanje

SIP će Tužiteljstvu BiH dostaviti informaciju o prijavama za glasanje izvan BiH

sip
22.09.2016.
u 13:08

Središnje izborno povjerenstvo BiH priopćilo je kako je, nakon pravosnažnosti odluke o zaključivanju centralnog biračkog spiska (25. kolovoza 2016.), primila određen broj prijava pojedinaca i političkih subjekata u kojima navode da je došlo do prijave za glasanje izvan BiH (glasanje putem pošte) bez znanja osobe koja je prijavljena, odnosno da je navodno došlo do zloupotrebe osobnih dokumenata, te da će kompletnu informaciju uz prateću dokumentaciju za svaki pojedinačni slučaj dostaviti Tužiteljstvu BiH na nadležno postupanje.

Zbog navedenog obavještavaju javnost da će tim osobama biti omogućeno biračko pravo, kao i da sve osobe registrirane da glasaju izvan BiH bez obzira da li su se registrirale osobno ili je to eventualno neko drugi uradio u njihovo ime mogu ostvariti biračko pravo u općini prebivališta u BiH na biračkom mjestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Ti glasački listići bit će prebrojani u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu i ukoliko se desi da je za istu osobu stigao glasački paket i iz inostranstva brojaće se samo oni glasački listići iz BiH.

Također, navode da su predstavnici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH 20. rujna 2016. održali sastanak sa predstavnicima Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" o njihovom izvještaju o primjećenim mogućim nepravilnostima u izbornom procesu.

Skrenuta im je pažnja da svaka prijava o eventualnoj nepravilnosti mora sadržavati normu iz Izbornog zakona BiH koja je prekršena, ime počinitelja i dokaz o počinjenju prekršaja nakon čega SIP može po službenoj dužnosti pokretati postupke, a da sva ostala zapažanja koja eventualno ukazuju na počinjenje kaznenog djelo trebaju biti dostavljena nadležnom tužiteljstvu, a Središnje izborno povjerenstvo BiH tek na znanje, priopćeno je iz te institucije.

Ključne riječi
SIP

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?