neslaganje oko jezika

Srebrenica: Bošnjačka djeca od sutra neće ići na nastavu

skola
N1
12.06.2016.
u 20:01

Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti iz Srebrenice odlučili su da tuže Ministarstvo prosvjete Republike Srpske i direktora Osnovne škole u Srebrenici. Roditelji kažu da ne žele u učeničkim knjižicama za svoju djecu odrednicu “jezik bošnjačkog naroda”.

Alija Tabaković, predstavnik roditelja bošnjačke djece iz Srebrenice, izjavio je za N1 da bošnjačka djeca od sutra neće ići na nastavu. On tvrdi da učenici završnih razreda zbog upisane odrednice jezik bošnjačkog naroda u svjedodžbama nisu mogli upisati srednje škole u Federaciji BiH.

"Mi smo već donijeli odluku da djeca od sutra, ponedjeljka, neće ići na sedam preostalih dana nastave za ovu školsku godinu. Roditelji djece iz devetih razreda su već bili prinuđeni zbog rokova upisa u srednju školu preuzeti svjedodžbe gdje je direktor škole po uputama ministarstva zlouporabio položaj izdavši svjedodžbe učenicima i roditeljima gdje je prepisom iz dnevnika, u kome stoji bosanski jezik, po nama zlouporabio upisavši jezik bošnjačkog naroda. Svjedodžbe nam služe da nam se prepiše ono što piše u dnevniku. Mi ćemo po okončanju ove školske godine podnijeti krivične prijave protiv direktora i nastavnog osoblja koji su unosili u knjižice, ali i protiv ministra koji je izdao takvu naredbu da se upisuje", komentirao je Tabaković za N1 te dodao:

"Imajući u vidu i presudu Ustavnog suda BiH u kojoj je rečeno da Bošnjaci imaju pravo izjasniti se o jeziku onako kako žele, samim tim je to i suprotno presudi Ustavnog suda".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije