kako će izgledati posjetiteljski centar

Susret s vojnicima u 3D rimskom logoru kod Ljubuškog

05.11.2020.
u 18:33

Buduće turiste Ljubuški će dočekati s proširenom turističkom ponudom. Uz već poznate i atraktivne lokacije poput Kravice, Koćuše, tvrđave hercega Stjepana Kosače, najstarijeg muzeja na Humcu, Ljubuški oživljava i rimski vojni logor Bigeste, piše Večernji list BiH.

Zbirka predmeta

Naime, u okviru aktivnosti EU prekograničnog projekta Heritage REVIVED, Grad Ljubuški s partnerima radi na izgradnji prvog in situ posjetiteljskog centra na arheološkom nalazištu Gračine.

- U znanstvenoj literaturi poznatiji pod nazivom rimski vojni logor Bigeste tako će dobiti novu vrijednost sustavnom obradom, digitalizacijom, očuvanjem i prezentacijom pokretnog arheološkog materijala - navode iz Gradske uprave Ljubuški. Dodaju kako će posjetiteljski centar imati suvremeni, ali i inovativni način prezentacije koji uključuje 3D virtualnu realnost, replike rimskih vojnika, maketu nalazišta, arheološku zbirku materijala sa sustavnih istraživanja na Gračinama i drugu zbirku predmeta prikupljenih s istraživanja provedenih posljednjih nekoliko godina. Naglasili su kako će izloženi materijal prvi put biti prezentiran javnosti, a prije izlaganja proći će potrebne konzervatorsko-restauratorske zahvate. Za potrebe buduće tehničke obrade osiguran je depo i prostorija za analizu materijala, dok će kongresna dvorana omogućiti javne i znanstvene prezentacije djelovanja i aktivnosti na kulturnim dobrima. Zanimljivo je i kako je, prema projektnom rješenju, na vrhu objekta zamišljen vidikovac s kojeg će biti moguće panoramski sagledati kompleks nalazišta. Prostor partera omogućit će prilagođene pješačke komunikacije do nalazišta s pratećim turističkim sadržajima.

Privlačenje turista

- Ultimativna ideja ovog centra središnja je institucija koja će na osobit način skrbiti o valorizaciji lokaliteta Gračine, ali i očuvanju, daljnjem istraživanju i prezentaciji cjelokupne kulturno-povijesne baštine ljubuškog kraja - kažu iz Gradske uprave. Vrijednost radova procijenjena je na 318.000 eura.

- Realizacijom projekta Heritage REVIVED Ljubuški će dobiti jednu novu vrijednost. Izgradnjom posjetiteljskog centra i obnovom bedema tvrđave hercega Stjepana Kosače upotpunit ćemo paletu turističkog sadržaja koji naš grad nudi turistima. Cilj je na neki način uvezati ponudu kako bismo privukli, ali i zadržali turiste - kaže v. d. gradonačelnika Ljubuškog Vedran Markotić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?