Hadžiomerović u borbi za predsjedništvo

Sva otkrića o "lopovluku" podijelit ću s građanima

'bakir_nnn_bih_210612'
Foto: ''
05.10.2014.
u 10:09

U posljednja dva mjeseca je, kako kaže, prošao BiH uzduž i poprijeko, prešao je 18 tisuća kilometara

Među kandidatima za Predsjedništvo BiH možda i najveću pozornost javnosti privukla je odluka SDP-a da kandidira poznatog novinara Bakira Hadžiomerovića. Iako nema političkog iskustva, Hadžiomerović je uvjeren u izborni uspjeh i da će, kako kaže, na izborima 12. listopada Bakir zamijeniti Bakira na poziciji bošnjačkog člana kolektivnog šefa države.
Večernji list: Mnoge je iznenadila vaša odluka da prihvatite kandidaturu SDP-a za člana Predsjedništva BiH. Zašto ste se odlučili na takav potez?
Moguće je da su ljudi neposredno nakon objave kandidature bili pomalo iznenađeni, ali s vremenom su postali svjesni kako je to zapravo prirodan slijed događaja. Dugo sam bio u medijima, deset godina sam svakog ponedjeljka gledateljima u BiH kroz “60 minuta” ukazivao na kriminal i nepravdu koja nas okružuje i sada je, eto, došlo vrijeme da se za pravednost nastavim boriti s pozicije člana Predsjedništva BiH. Mi imamo samo jedan život i jednu domovinu, i nemamo pravo propustiti ni jednu šansu učiniti nešto korisno za cjelokupno društvo.Sanjam o Bosni i Hercegovini kao o državi jednakih prava i jednakih šansi za svakog čovjeka, zemlji nade i sretnih ljudi, gdje mladi nisu problem, već rješenje. 600.000 mladih ove godine glasa o vlastitoj budućnosti i siguran sam kako će izabrati one koji su u stanju istinski rješavati njihove probleme. Vjerujem kako to možemo postići ujedinjeni, ali za ostvarenje tog cilja moramo puno raditi.

Večernji list: Vjerujete li da bi vas SDP kandidirao da stranka ima bolji rejting u javnosti nego što je to danas slučaj?
Siguran sam da je SDP napravio najbolji mogući izbor jer se radi o ozbiljnoj i najvećoj multietničkoj stranci u BiH. SDP je kutni kamen one “zavnobihske” Bosne i Hercegovine i zbog toga je stalna meta nacionalista raznih boja. U posljednja dva mjeseca obišao sam BiH uzduž i poprijeko, prešao sam 18.000 kilometara i objektivno mogu reći da će SDP ostvariti odličan rezultat na izborima te da ćemo dobiti Bakira umjesto Bakira u Predsjedništvu BiH.

Večernji list: Hoće li vam smetati da vas se titulira kao bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, posebno imajući u vidu kako očekujete i glasove 'nebošnjaka'?
Nažalost, naša daytonska ustavna struktura nas ograničava na takvo, kako kažete, tituliranje. No, bez obzira na to siguran sam da ću mandat osvojiti multietničkim glasovima i to je zapravo najveća vrijednost moje kandidature. Sljedeće četiri godine provest ću na poziciji bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, ali vjerujem da ćemo već na izborima 2018. birati samo jednog predsjednika BiH. Kako bismo to ostvarili prvenstveno moramo omogućiti našim sugrađanima koji se ne izjašnjavaju kao Hrvati, Srbi i Bošnjaci da postanu ravnopravni građani ove zemlje, a to je jedino moguće dosljednom provedbom presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić - Finci”.

Večernji list: Najavljujete borbu protiv kriminala i korupcije, ali to baš i nije ono za što imate ustavne ovlasti kao član Predsjedništva. Nije li logičnije bilo da s tim prioritetima budete kandidat za neki od parlamenata ili izvršnu vlast nakon izbora? Mogli biste više učiniti s tih pozicija, nego iz državnog Predsjedništva?
Član Predsjedništva ima izborni legitimitet da se, kao što kaže ona reklama, miješa u sve. Jasno je da imamo ograničene nadležnosti, međutim to nas ne treba ograničavati kako bi popravili stanje u raznim segmentima ovog društva. Aktualni sastav Predsjedništva BiH je u protekle četiri godine svu svoju energiju usmjerio isključivo na stvaranje konflikata te na raspodjelu plijena oko veleposlaničkih pozicija. Borba protiv kriminala i korupcije te procesuiranje onih koji su opljačkali i ponizili naše ljude mora biti prioritet svakog tko se na bilo koji način bavi politikom. Nema kompromisa oko pitanja pravednosti, kao što nema kompromisa ni oko cjelovite, jedinstvene i multietničke Bosne i Hercegovine, države u kojoj se svaki njen stanovnik mora osjećati zadovoljno i sretno.

Večernji list: Dužnost za koju ste se kandidirali zahtijeva diplomatski jezik, a vi ste kao novinar i urednik bili poznati po drukčijem, izravnom pristupu, često i na granici incidenta. Hoće li vam to biti problem ako budete izabrani?
I dalje ću imati iskren i izravan pristup. Stvari se moraju nazivati pravim imenom. Većina naših političara koristi, kako ste rekli, diplomatski jezik, jer nemaju ništa konkretno poručiti pa onda praznim floskulama pokušavaju narodu zamazati oči. Imam dovoljno godina da bih se mijenjao i stoga ću govoriti samo istinu kao što sam to radio kao novinar. Moramo vratiti poštenje i moral u Predsjedništvo BiH, kako bi napravili prvi korak k povratku dostojanstva našem čovjeku. Vjerujem kako dogovorom možemo povesti Bosnu i Hercegovinu naprijed k NATO savezu i EU integracijama. O sudbini ove zemlje ne smije se odlučivati u restoranima i veleposlanstvima stranih država, već u bosankohercegovačkim institucijama.

Večernji list: Možete li zamisliti političku suradnju s Miloradom Dodikom? Svojedobno vam je javno prijetio i fizičkim obračunom, a o broju sudskih sporova izlišno je i govoriti?
Te Dodikove prijetnje dovoljno govore o njemu. Žao mi je što se nekada perspektivan političar s godinama pretvorio u destruktivnog. Dodik je imao veliku šansu, koju je upropastio. Međutim, Dodik nije jedina osoba koja ima izborni legitimitet u ovoj zemlji, ali mu ipak treba pomoći da se promijeni, jer surađivati moramo ako želimo dobro Srbima, Hrvatima, Bošnjacima, Bosancima i Hercegovcima gdje god oni živjeli.
Hoćete li u slučaju neuspjeha na izborima nastaviti političku karijeru i vjerujete li da je nakon ove kandidature uopće moguć povratak u novinarstvo?
O neuspjehu uopće ne razmišljam, kao ni o povratku u novinarstvo. Petnaest godina sam kao novinar svakodnevno ispravljao “krive Drine” u ovoj državi i raduje me kad vidim kako neki slučajevi kriminala koje sam obrađivao prije desetak godina danas dobivaju svoj epilog u pravosudnim institucijama. Mnogo korisnog se uradilo, a sada je došlo vrijeme da u Predsjedništvu BiH nastavim svoju borbu za pravedniju Bosnu i Hercegovinu. Sva svoja saznanja i otkrića o 'lopovlucima' podijelit ću s našim građanima i ne sumnjam kako ću opet biti meta kriminalaca i mafijaša kao što sam to bio i kao urednik “60 minuta”.

Večernji list: SDP bi uskoro trebao birati i novog predsjednika. Imate li možda takvih ambicija?
Moje trenutačne ambicije vezane su isključivo za Predsjedništvo BiH i to sljedećih osam godina planiram raditi, a o rukovodstvu SDP-a odlučivat će članovi stranke.

Večernji list: Što mislite o aktualnim predsjednicima iz regije Josipoviću i Nikoliću?
Izuzetno poštujem predsjednika Josipovića. Poznajemo se još iz razdoblja kada je on bio saborski zastupnik i od srca mu želim još jedan predsjednički mandat. Od predsjednika Jospiovića može se puno naučiti i vjerujem da ćemo imati odličnu suradnju, od koje će koristi imati i Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Iz tih razloga susret s predsjednikom Jospiovićem bit će moj prvi zvanični susret na dužnosti člana Predsjedništva BiH. Potpuno suprotno mišljenje imam o Tomislavu Nikoliću. Međutim, on ima sve manje utjecaja na službenu politiku Republike Srbije. Zaglavljen u mitskoj prošlosti Nikolić ne uspijeva pratiti dinamiku i ritam 21. stoljeća i ujedinjene Europe. On je jednostavno čovjek kojeg je vrijeme pregazilo i teško se tu nešto može promijeniti.

Večernji list: Što treba biti predsjednički prioritet u trokutu BiH - Hrvatska - Srbija?
Dobrosusjedski odnosi na prvom mjestu. Ekonomska suradnja i smanjenje postojećeg rebalansa koji nanosi ogromnu štetu bosanskohercegovačkom gospodarstvu u vanjskotrgovinskoj razmjeni. Preko Zagreba moramo u Europu i nema nikakvog razloga da u državi koja je naš prirodni susjed i punopravna članica EU nemamo iskrenog prijatelja i partnera. Moramo intenzivirati susrete kako bi unaprijedili međudržavne odnose između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Oni su u ovom trenutku korektni, ali moraju biti puno konkretniji. Što se tiče odnosa sa Srbijom, za početak moramo zaustaviti učestale poruke iz Beograda o samostalnosti Republike Srpske, s obzirom na to kako taj bosankohercegovački entitet nikada nije bio niti će ikada biti država. Što prije u Beogradu to shvate imat ćemo više prostora za unapređenje naših međudržavnih odnosa.
Povijest je pokazala da je svako miješanje zvaničnog Beograda u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine završavalo ljudskim tragedijama. I to konačno mora prestati.     

Komentara 6

EN
enaenesena
12:06 05.10.2014.

vecinu emisija 60 minuta sam gledao i mislio da je ovaj covjek pravi.prevario sam se. kritokovo je svaku stranku i pojedinca sem sdp a to nisam ni primijetio. vrhušku sdp-a nije ni spominjao a isti su lažovi hapadžije kao svi svi ostali.mislim da mu je karakter nula.pogotovo sto je sdp završio poso koji ja sda zapocela .tesko ovoj državi ako se i moze nazvati drzavom(prije logorom)

BB
boze.bili
11:53 06.10.2014.

bakire što se tiče kriminala moraš najprije prokazat svoga šefa lagunđžiju

MI
Miki2
20:47 05.10.2014.

Možda bi i mogao biti bolji nego već poznati i viđeni političari.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?