Federica Mogherini

Sve države moraju učiniti više na zaštiti ljudskih prava

08.12.2017.
u 16:17

Iako je prošlo gotovo 70 godina od potpisivanja Opće deklaracije o ljudskim pravima, još uvijek nije došlo do ispunjavanja tih obveza u cijelom svijetu i sve države moraju učiniti više u tom pogledu, kazala je visoka predstavnica Europske unije Federica Mogherini.

Povodom obilježavanja 10. prosinca, Dana ljudskih prava, podsjetila je da se nakon razornog Drugog svjetskog rata koji je doveo do bolnih podjela u Europi i okupacije mnogih europskih zemalja, međunarodna zajednica 1948. godine, kada je Deklaracija jednoglasno usvojena u Općoj skupštini UN-a, odlučila posvetiti definiranju, promoviranju i zaštiti ljudskih prava.

- Ovogodišnji Dan ljudskih prava obilježava pokretanje jednogodišnje kampanje za proslavu njezine 70. godišnjice 2018. Dok se pripremamo za tu godišnjicu, nisu ugrožena samo prava i slobode, nego se i prostor za djelovanje civilnog društva nastavlja sužavati u mnogim zemljama širom svijeta - ocijenila je.

Podvukla je da EU zaštita ljudskih prava nije samo temelj zajedničke unutarnje i vanjske politike, nego i same Unije, a sva ljudska prava smatraju se univerzalnima, nedjeljivima i međuovisnima te nema razlike između građanskih, političkih, ekonomskih, društvenih i kulturnih prava.

Najavila je da će EU nastaviti potvrđivati predanost zaštiti i promoviranju univerzalnosti ljudskih prava kad god se ona krše ili dovode u pitanje i bit će na strani onih koji svakog dana staju u zaštitu ljudskih prava, jer se oni suočavaju sa sve većim pritiskom i prijetnjama u mnogim zemljama širom svijeta.

- Ne odajemo samo počast, nego ih i aktivno podržavamo u radu, a to ćemo i nastaviti činiti. Potpuno poštivanje svih ljudskih prava preduvjet je svakog demokratskog i stabilnog društva, održivog razvoja, sigurnosti i dugoročnog mira - naglasila je.

Europska unija i njene članice danas će se pridružiti UN-u i mnogima drugima u pozivu državama i pojedincima da stanu u zaštitu ljudskih prava, a povodom Dana ljudskih prava 2017. godine, navela je Mogherini, prenosi Delegacija EU u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije