Intervju: Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle

Tuzla preporođen grad održivoga razvoja uz najbolji tehnološki park

23.06.2021.
u 15:27

Prilično smo orijentirani na sve projekte energetske učinkovitosti

Grad Tuzla u posljednje je vrijeme jedno veliko gradilište. Razvojni projekti utvrđeni donesenim strateškim dokumentima realiziraju se diljem grada, stvaraju se uvjeti za ekspanziju gradnje i daljnjeg razvoja svih grana gospodarstva. Istodobno, s obzirom na strateški položaj grada, u ovoj su lokalnoj zajednici posebno zainteresirani za prometno povezivanje, napose u kontekstu gradnje autoceste koja će spojiti Tuzlu s Orašjem i Distriktom Brčko, odnosno Žepčem.
O ovoj, kao i drugim temama razgovarali smo s gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem, koji je za Večernji list naglasio kako su im ciljevi ekonomski održiv razvoj, bolja kvaliteta života građana i njihova sve veća uključenost. Imamović je naveo i kako su poseban napredak ostvarili u razvoju tvrtki koje se bave novim tehnologijama te imaju najbolji tehnološki park u BiH. Ističe kako neprekidno rade na urbanističkoj regulativi, na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu te stvaraju uvjete za gradnju, privlače investitore i dobivaju zgrade, ali i solidan prihod u proračunu po osnovi naknade za zemljište i za najamninu, pa od tog iznosa grade komunalne objekte zbog kvalitetnijeg života građana.
Tuzla je dobila novi Statut, a Imamović kaže kako on donosi promjenu prema kojoj će članovi Vijeća mjesnih zajednica biti birani na izravnim izborima.

Večernji list: Gradsko vijeće Tuzle nedavno je usvojilo novi Statut Grada. Što on donosi te na koji je način isti preduvjet za snažniji razvitak Tuzle? 

-Novi Statut bitno se ne razlikuje od prethodnog. Jedina razlika je u načinu izbora Vijeća mjesnih zajednica. Do sada je članove Vijeća mjesnih zajednica imenovalo Gradsko vijeće, a po novom Statutu članovi Vijeća bit će birani na izravnim izborima. Statut nije posebno vezan uz brži ili sporiji razvoj grada.

Večernji list: Koji su ključni ekonomski i infrastrukturni projekti i ciljevi koje ste zacrtali prilikom preuzimanja novog mandata na čelu Grada Tuzle? 

- Tuzla je u posljednjih petnaestak godina preporođen grad. Mi samo nastavljamo kontinuitet razvoja zacrtan strategijom razvoja Tuzle, prostornim planom i drugim dokumentima urbanističke regulative. Naši ciljevi su ekonomski održiv razvoj, bolja kvaliteta života građana i sve veća uključenost građana. Nastavljamo sa započetim ekonomskim razvojem, a što se tiče kvalitete života građana, dovršavamo projekt dugoročne vodoopskrbe Tuzle do 2035. godine, ulažemo mnogo u sustav daljinskog grijanja i dajemo velike poticaje za zamjenu peći na fosilna goriva toplinskim pumpama i pećima na pelet. Prilično smo orijentirani na sve projekte energetske učinkovitosti. Stvaramo uvjete za nastavak ekspanzije gradnje i daljnjeg razvoja svih grana gospodarstva. Poseban napredak ostvarili smo u razvoju tvrtki koje se bave novim tehnologijama. Imamo najbolji tehnološki park u Bosni i Hercegovini. Razvijene su mnoge proizvodnje, razvijena trgovina, ugostiteljstvo i posebno hotelijerstvo. U turizmu bilježimo sve veći napredak. U prošloj godini započeli smo projekte komunalne gradnje u vrijednosti većoj od 30 milijuna maraka. Vodimo računa i o malim obrtima, o poslovnim zonama. Posebnu pozornost posvećujemo odnosu s manjinama i prvi smo grad u BiH koji ima strategiju za osobe treće životne dobi. Otprije imamo i uspješno realiziramo strategiju za mlade. Jedan smo od prvih gradova u BiH koji je donio dokument Akcijski plan održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama (skraćeno SECAP). Mnogo je projekata koje planiramo ili dovršavamo i odgovor na vaše pitanje zahtijevao bi mnogo prostora. Primjerice, moja informacija o radu u prethodnoj godini ima više od 70 stranica teksta.

Večernji list: Svjedoci smo kako je Tuzla već jedno vrijeme veliko gradilište. Možete li se osvrnuti na proteklo razdoblje u kontekstu razvoja Tuzle te koliko ste zadovoljni realizacijom ciljeva iz strategije razvoja do 2026.?

- Moja uža specijalnost su nekretnine. Neprekidno radimo na urbanističkoj regulativi, na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu, stvaramo uvjete za gradnju, privlačimo investitore i dobivamo zgrade, ali i solidan prihod u proračunu po osnovi naknade za zemljište i za najamninu pa od tog iznosa gradimo komunalne objekte zbog kvalitetnijeg života građana. Na taj način osiguravamo uvjete za veliki broj radnih mjesta tj. za ekonomski održiv razvoj, kao i za kvalitetan života građana. Građani sudjeluju u raspravama o svakom regulacijskom planu, pa time osiguravamo i uključenost građana. Zadovoljan sam realizacijom zacrtanih ciljeva i bit ću zadovoljan ako službe nastave raditi dosadašnjim tempom. Imam dobar tim suradnika koji je navikao na svakodnevni rad u funkciji razvoja Tuzle. Važno je da se držimo tolerancije, talenata i novih tehnologija.

Večernji list: Tuzla se nalazi na strateški važnom prostoru, a poznata je i kao grad koji je dom brojnim uspješnim kompanijama. Koliko za daljnji razvoj znače najavljeni veliki infrastrukturni projekti poput izgradnje autoceste Sarajevo - Beograd, odnosno i dionice koja bi spajala Tuzlu i Orašje?

- Vrlo je važno da što prije dođe do gradnje dijela autoceste Sarajevo - Beograd, i to konkretno autoceste Brčko - Orašje – Tuzla – Žepče. Važna bi bila i pruga Sarajevo – Tuzla. U svemu tome jako je važna naša Zračna luka.

Večernji list: Kako biste ocijenili suradnju s drugim lokalnim zajednicama na prostoru Tuzlanske županije, ali i šire? 

- Imamo dobru suradnju s ostalim lokalnim zajednicama, sa svima, i moja iskustva su dobra. Mislim kako bi te suradnje trebalo biti više jer gradonačelnici i lokalne zajednice imaju slične probleme i mi jedni druge odlično razumijemo.

Večernji list: Možete li se osvrnuti na odnose unutar Gradskog vijeća? Koliko je stabilna politička situacija preduvjet ekonomskog razvoja? 

- U Tuzli imamo dovoljnu većinu u Gradskom vijeću. Stabilnost Gradskog vijeća svakako je preduvjet ekonomskog razvoja i poboljšanja kvalitete života građana.

Večernji list: Kakva je ukupna politička situacija u županiji, a posebice nakon ustroja nove županijske Vlade?

- Što se tiče Tuzle i mene, situacija je mnogo bolja. Prijašnja Vlada nije bila prijateljski naklonjena prema Tuzli i meni, a ova nova Vlada ponaša se i radi prijateljski. Ne sukobljavamo se, nego jedni drugima nastojimo pomoći. I to je najvažnije.

Večernji list: Razdoblje koje je iza nas prepuno je izazova. Na koji se način Grad suočavao s njima? 

- Sa svakim izazovom u poslu ja se suočavam timskim radom, jer više ljudi više zna i više može.

Večernji list: Koja je vizija razvoja Tuzle u bliskoj budućnosti?

- Tuzlu vidim kao ekonomski održiv grad s visokom kvalitetom života njegovih građana. Želja mi je da Tuzla bude najljepši i za život najugodniji grad u Bosni i Hercegovini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije