Popis stanovništva u BiH

U Donjem Vakufu manje Hrvata za 91 posto

slika
14.09.2016.
u 11:00

Donji Vakuf je važno bh. raskrižje. Kroz naselje prolaze dvije najvažnije magistrale (Zenica - Donji Vakuf i Banja Luka - Jablanica). U srednjem vijeku područje današnjeg Donjeg Vakufa pripadalo je župi Uskoplje. Pouzdano se ne zna godina kada su udareni temelji današnjem naselju. Još 1530. godine Benedikt Kuprešić svojim putopisom upućuje na zaključak da se ovo naselje zvalo Donji Novi. Prema kazivanju povjesničara Nasufa Fazlagića, grad je osnovao Ibrahim-beg Malkočević (drugi od sedam sinova Malkoč-bega, bosanskog, hercegovačkog i kliškog sandžakbega). U austrougarskom vremenu počinje gradnja cestovnih i željezničkih veza, a okolica Donjeg Vakufa bogata je šumom.

Popis stanovništva u BiH proveden je u razdoblju od 1. do 15. listopada 2013., međutim, zbog nemogućnosti usuglašavanja metodologije obrade prikupljenih podataka, službeni podaci objavljeni su tek u lipnju ove godine, odnosno dvije i pol godine nakon provođenja popisa, i to bez suglasnosti RS-a. Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, u općini Donji Vakuf živi 13.985 stanovnika, dok je, prema popisu iz 1991. godine, općina imala 24.544 stanovnika. Broj muškaraca je 6922, a žena 7063.

Najviše Bošnjaka

Nedavno objavljeni službeni podaci pokazuju kako u Donjem Vakufu danas živi 58 Hrvata, dok su, prema popisu iz 1991. godine, bila 682. Bošnjaka je 13.376, dok je Srba 107. Ostalih je 386, 12 stanovnika je bez odgovora, dok se 46 osoba nije izjasnilo po nacionalnoj osnovi. Kada je riječ o ženskom stanovništvu i broju živorođene djece po osobi, najviše je majki koje su rodile dvoje djece...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije