Analiza

U turizmu budućnosti šansa BiH je u tome što je sigurna zemlja s povoljnim cijenama

27.10.2020.
u 20:25

Iz Instituta za turizam napravili su analizu o ovom sektoru nakon pandemije koronavirusa, primjenjivu i na BiH, te podsjećaju na iskustvo koje govori da se turizam u pravilu brzo oporavlja nakon prestanka ugroze, međutim...

Neizvjesna budućnost

- Činjenica je, naime, da je kriza izazvana koronavirusom bitno drugačija od dosadašnjih kriznih iskustava. Zahvatila je cijeli svijet, ne događa se negdje drugdje i nekom drugom, već pogađa sve nas. To je iskustvo koje oblikuje kolektivnu svijest. Svjedoci smo, nadalje, do sada neviđenog razmjera zatvaranja zemalja, zaustavljanja društvenih i gospodarskih aktivnosti te izoliranja pojedinaca u humanom cilju očuvanja zdravlja. Ovo je iskustvo koje mijenja obrasce ponašanja. Konačno, po svemu sudeći, pandemija će potrajati, doduše, u on-off načinu, još neko vrijeme. Predviđa se do proljeća 2021., možda i dulje, a lako je moguće da ćemo se u budućnosti opetovano susretati s novim virusima. Ovo je iskustvo koje će se duboko usjeći u pamćenje. Ne čini se, stoga, pretjeranim ustvrditi da kriza izazvana koronavirusom ima snagu utjecanja i trajnijeg mijenjanja naših vrijednosti, stavova i stilova života, time mijenjajući naše obrasce ponašanja kao turista i domaćina. Iskustvo s pandemijom usađuje ‘novu svijest’ i posljedično će mijenjati turizam. Već je u kratkom roku realno očekivati određene promjene čimbenika uspjeha na operativnoj razini, ali i dodatni ‘vjetar u leđa’ već dulje prisutnim, iako u implementaciji sporim strateškim usmjerenjima opiranja postojećem modelu agresivnog masovnog turizma - ističe se u analizi Instituta, piše Večernji list BiH.

Navodi se da će odnos prema prostoru biti drukčiji, odnosno svatko će tražiti svoj kutak, čak i žitelji BiH, RH i drugih susjednih zemalja, a koje su intuitivno sklone blizini u kontaktu. I odnos prema zdravstvenoj sigurnosti bit će drukčiji, pratit će se ima li objekt u koji dolazimo dezinficijense, dovoljno sapuna i slično. Bit će veća razina solidarnosti s drugima, a što smo već u koroni itekako osjetili, a postat ćemo svjesni i razvoja informacijskih tehnologija zahvaljujući kojima je i u doba “lockdowna” sačuvano puno radnih mjesta.

Jedna od najgorih recesija

- Pandemija koronavirusa ostavit će dubok trag. Na dugi rok, globalno iskustvo s pandemijom trajno će utjecati na naše vrijednosti i promijeniti aspekte naših života te, specifično, u turizmu može rezultirati pomakom k prostorno, okolišno i društveno odgovornijem ponašanju. Turizam nakon korone bit će drugačiji, mogao bi i trebao bi biti bolji - zaključuje autorica analize Neda Telišman-Košuta iz Instituta za turizam. Ovo je prilika za sve zemlje, a među njima i BiH, čije je promišljanje često išlo u smislu “stihijskog” turizma, da promijeni koncept i ovaj sektor učini jednim od svojih najprepoznatljivijih, upravo zbog toga što ova zemlja nudi lokacije na kojima se moguće distancirati od prevelikih gužvi, mir i sigurnost gostima, kao i vrhunsku hranu po niskim cijenama.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije