visoka razina zagađenosti

Vlada Rumunije upozorila svoje građane na zagađenje u BiH

01.02.2020.
u 15:50

Ministarstvo vanjskih poslova Rumunije objavilo je 29. siječnja upozorenje za sve građane koji namjeravaju putovati u Bosnu i Hercegovinu, zbog visoke razine zagađenja. Ovakva upozorenja se najčešće izdaju u slučajevima opasnosti za sigurnost državljana vezanim za zaraćene zone, terorističke napade, ili ekstremne vremenske nepogode.

“Ovo je još jedna potvrda ozbiljnosti problema zagađenja zraka i pokazatelj da se, pored najvažnijih posljedica vezanih za zdravlje građana, itekako odražava i na ekonomiju Bosne i Hercegovine, a Ministarstvo vanjskih poslova Rumunije je na ovom primjeru pokazalo kako to izgleda kada, umjesto poricanja problema, nadređene institucije odluče da djeluju što brže u svrhu zaštite svojih građana i građanki”, istaknuo je Igor Kalaba, asistent na programu Energija i klimatske promjene u Centru za životnu sredinu.

U upozorenju stoji da je zagađenje zraka u BiH na visokoj razini, te se savjetuje građanima Rumunije da se prije putovanja informiraju o razini zagađenja i koncentracijama prašine, a građanima koji pate od respiratornh poremećaja se posebno savjetuje da izbjegavaju putovanje u Sarajevo.

Prenosimo upozorenje o putovanju: 

Ministarstvo Vanjskih poslova obavještava građane Rumunije koji su u proputavanju ili namjeravaju putovati u Bosnu i Hercegovinu, da je, prema podacima koje su prenijele lokalne vlasti, zagađenje zraka (uključujući ono sa prašinom PM 2,5) na vrlo visokoj razini, s maksimalnim vrijednostima koje prekoračuju preporuke Svjetske Zdravstvene Organizacije za 10 do 22 puta. Na snazi su mjere za ograničavanje gospodarskih aktivnosti na području Sarajevske županije (gradska zabrana prometa na glavnoj prometnici Baščaršija – Nedžarići), za vozila koja prelaze 3,5 tone i pristup vozilima sa normama emisija od EURO 2 ili niže, u općinama: Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža.

Imajući u vidu da se u narednom razdoblju ne očekuju promjene vremenskih prilika koje bi mogle značajno smanjiti razinu zagađenja, Vlada Sarajevske županije i lokalni Institut za javno zdravstvo preporučuju građanima i građankama da što manje izlaze iz kuća, u skladu sa mogućnostima.

Građanima Rumunije savjetuje se da konzultiraju internet stranicu: 

https://www.airnow.gov/index.cfm?action=airnow.global_summary#Bosnia_and_Herzegovina$Sarajevo 

kako bi dobili ažurirane informacije u vezi s razinom zagađenja i koncentracijom prašine po satu. Građanima koji pate od respiratornih poremećaja se preporučuje da izbjegavaju putovanje u Sarajevo zimi, što je više moguće.

Najnovija mjerenja pokazuju kako je indeks kvalitete zraka (AQI) – zagađenje, u većim gradovima u okolini:

SARAJEVO – 355 µg / m³, „opasno“;
LUKAVAC – 251 µg / m³, „vrlo nezdravo“;
ILIJAŠ – 403 µg / m³, „opasno“;
ZENICA – 227 µg / m³, „vrlo nezdravo“;
JAJCE – 171 µg / m³, „nezdrav“;
PRIJEDOR – 159 µg / m³, „nezdrav“.

Ministarstvo vanjskih poslova preporučuje da se konzultiraju web stranice http://sarajevo.mae.ro, www.consularprotection.eu, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro i podseća da rumunski državljani koji putuju u inozemstvo na raspolaganju imaju i aplikaciju “Putujte sigurno” (http://www.mae.ro/app_cs), koja nudi informacije o putovanjima i savjete, kao i uslugu upozoravanja putem SMS-a u okviru informativne kampanje “SMS vam može spasiti život!”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije