Glazba

“Imači kada” više nisu mogli čekati, najzreliji su album Zostera

zoster
VL FOTO
15.01.2012.
u 16:18

Pjesme iz Marija naprosto izviru. Kad misliš da je rijeka presušila i postala potok izdigne se iz svoga korita i poplavi sve oko sebe

Vrijeme. Ta riječ je lajtmotiv koja se provlači kroz novi album Zostera „Imači kada“. “Svirali smo k....u godinama, svirali smo, a da nismo znali...” A, znali su. Jer sve što je dobro ostavlja traga. Tako su i pjesme s prva dva Zosterova albuma (“Ojužilo” i “Festival budala”) pronašle svoj put do publike u cijeloj regiji i šire. Premda ih neki u početku (namjerno) nisu primjećivali.

Vrijeme će doći...

Čak i onim kritičarima koji su se prema njima ignorantski odnosili, uglavnom zbog predrasuda da sve što dolazi iz Hercegovine u korijenu treba sasjeći sada su stvari jasnije. Iznimno talentirani Mario Knezović, pjeva na novoj ploči (mp3-ci) da će njegovo vrijeme doći. I došlo je. „Imači kada“ zreli je album. Puno zreliji u odnosu na prethodne. Možda zato što smo ga dugo čekali. Na koncu je jednostavno obožavateljima ponuđen, onako prijateljski. “CD je demode” - kazat će Knezović. Ovaj album je u cjelosti njegovo autorsko djelo. Najjače pjesme s albuma su autobiografske poput okrutne i žestoke „Izbjeglice“ (“Rijeka zavadila obale ljudi s ljudima ne govore...”) ili žalopojke „Žao mi je“. Njima uz bok su brze i socijalno osviještene “Manje zlo” i “Bezbolnim palicama”. Zatim laganice “Budi svoj” (“kad si s vukovima moraš zavijati k’o vuk”) i ‘kronerske’ “Zijeva im se”. Za kraj je ostavljena optimistična “Vrijeme je”, s briljantnim solom Gabrijela Prusine na glasoviru.

Pjesme iz Marija naprosto izviru. Kad misliš da je rijeka presušila i postala potok izdigne se iz svoga korita i poplavi sve oko sebe. Zato se nemojte čuditi ako nas za koji mjesec ili najviše godinu Mario Knezović ne počasti još jednim draguljem iz svoje radionice. Također ovaj će album označiti i prekretnicu u radu benda.

Bend na prekretnici

Samo prije mjesec-dva dana Zoster je ostao bez skoro svih članova. U međuvremenu situacija se iskristalizirala. Ostao je tko je trebao ostati, a oni koji nisu mogli pratiti igru, odustali su. Bend je u međuvremenu pojačan iskusnim članovima (Dino Šukalo-gitara i Edvin Hadžić-bas) iz kriznog razdoblja izašao puno jači. Novi članovi odlično su se uklopili tako da sada zvuče izvanserijski. Zoster se transformirao u pravi blues-rock bend koji bolje zvuči uživo nego na studijskim snimkama. - Album je više kao film - fiksiran, dok su naši nastupi uživo kao teatar, podložni su improvizacijama, - tvrdi vođa i pjevač benda Mario Knezović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?